Halay çekmeye örgüt davası

Gaziantep’te Deniz Gezmiş’i anma etkinliğine katılan 12 kişi hakkında dava açıldı. İddianamede, halay çekme, protesto amaçlı su ve şeker isteme ‘örgütsel tavır takınma’ olarak değerlendirildi

Halay çekmeye örgüt davası
19 Eylül 2012 Çarşamba 08:57 tarihinde eklendi.

Gaziantep’te 6 Mayıs 2012 tarihinde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anma etkinliğine katılan 12 kişi hakkında “örgüt adına suç işleme” ve “örgüt propagandası yapma” suçlamalarıyla Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı.

 
Aralarında Beyoğlu’nda yer alan Ayışığı Sanat Merkezi’nde faaliyet gösteren “Emeğe Ezgi” adlı müzik grubu üyeleri Emrah Ceyran ile Sinan Koçum’un da bulunduğu 12 kişinin tutuksuz yargılanacağı davanın ilk duruşması 3 Ekim’de görülecek. Halay çekmekle şarkı söylemenin “örgütsel faaliyet”, “protesto amaçlı su ve şeker isteme”nin ise “örgütsel tavır takınma” olarak değerlendirildiği iddianamede yer alan bazı ifadeler şöyle:
 
“Şüphelilerin Valilik kararının erteleme kararına rağmen Kırkayak Parkı’nda toplandıkları, örgütsel içerikli konuşmalar yaptıkları, örgütsel içerikli slogan attıkları, marş söyledikleri, Atatürk Bulvarı’nı trafiğe kapattıkları, kalabalığı yönlendirdikleri, Yeşilsu Parkı’nda bahse konu eyleme devam ettikleri kamera kayıtları ile tespit edilmiştir.”
 
Örgütsel içerikli slogan söylenmiş
“Emeğe Ezgi” müzik grubu üyesi Emrah Ceyran ile ilgili olarak ise iddianamede, “Şüpheli Emrah Ceyran öncülüğünde ‘Emeğe Ezgi’ isimli müzik grubu tarafından örgütsel içerikli marş/slogan söylenmiş/söylettirilmiştir. Emrah Ceyran isimli şahsın Yeşilsu Parkı’nda basın açıklaması sonrası gruba, ‘Ellerinde pankartlar/Devrimci bu çocuklar/Bu meydan kanlı meydan/Kalkın ayağa çocuklar/Leninist bu çocuklar’ şeklinde devam eden müzik ve halay etkinliği yaptırırken görüntüleri tespit edilmiştir. Şüpheli Ceyran’ın THKO terör örgütü lideri Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesine destek vermek için terör örgütünün ve liderlerini övücü sloganlar attığı, konuşmalar yaptığı anlaşılmıştır” denildi.
 
Ayrıca, Serpil Özdemir hakkında ise, “Şüpheli Serpil Özdemir’in gözetim altında bulunduğu süre içerisinde örgüt üyelerinin takındığı şekilde yemek yemeyip protesto amaçlı su ve şeker isteyerek örgütsel tavır takındığı, şahsın terör örgütünün propagandasını yaptığı anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.
 
Bizi yıldıramazlar
“Adım Deniz” adlı albümlerini Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına ithaf eden “Emeğe Ezgi” grubunun üyesi Emrah Ceyran savcılık ifadesinde suçlamaları reddederek, “Basın açıklamasının yapıldığı gün bizi müzik yapmamız için çağırdılar. Yasadışı herhangi bir slogan atmadım. Biz orada bulunan topluluğa halay parçaları söyledik ve topluluk da bize katıldı. Ayışığı Sanat Merkezi’ne üyeyim. Üye olmamın nedeni de sanatsal çalışma yapıyor olmamdır. Deniz Gezmiş ve arkadaşları için filmler çekilip, parklar ve heykeller yapılırken, yaptığımın suç olduğunu düşünmüyorum” dedi. 
 
Dava ile ilgili Milliyet’e konuşan “Emeğe Ezgi” grubunun solisti Sinan Koçum, “Bugün hala bu tarz suçlamalarla böyle bir dava açılıyor olması tutarsızlıktan başka bir şey değil. Biz bu sene 6 Mayıs’ta çıkan albümümüzü Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına ithaf etmiştik. Bu dava bizi yıldırmayacaktır. Denizleri anmak için şarkılarımızı söylemeye devam edeceğiz” dedi.

Milliyet