"Halkı örgütlemeliyiz"

Murat Karayalçın, İzmir'de katıldığı bir konferansta kentsel dönüşüme vurgu yaptı.

05 Şubat 2013 Salı 21:20 tarihinde eklendi.

 

İzmir'de katıldığı bir konferansta kentsel dönüşümde halkın örgütlenmesi gerektiğini söyleyen CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın, "Halkın kararlığından ve halkın tutkusundan yararlanacaksın. Projenin sahibi halk olursa o proje durdurulamaz" dedi.
 
Konak Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çekmek amacıyla 'Kentsel Dönüşüm Ama Nasıl' konulu konferans düzenlendi.

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak CHP Parti Meclis Üyesi Murat Karayalçın ve İnşaat Mühendisi Şakir Sinan Güngör katıldı. Kentsel dönüşümde halkın örgütlenmesi ve birlikte hareket etmesinin hayati bir önem taşıdığını vurgulayan Karayalçın, kentsel dönüşümün piyasaya yerine halka emanet edilmesini söyledi. Kentsel dönüşüm sürecinin çok hassas bir süreç olduğunu vurgulayan Karayalçın, "Türkiye'de deprem gerekçesiyle altı buçuk milyon konut yıkılacak. Bu durum ile Türkiye'de 24 milyon insanın yer değiştirmesi demektir. 500 milyar dolarlık bir dönüşüm olacağı söyleniyor. Bir birim konut yatırımı 3 birim yan sanayide yatırımını beraberinde getiriyor. Konutlar için yapılacak yatırım 500 milyar dolarsa yan sanayiler ile birlikte 1 buçuk trilyon dolarlık harcama oluşacak. Kentsel dönüşümde toplumsal ve siyasal bir süreç var. 24 milyon insanımızı örgütlemeliyiz. Ankara Belediye Başkanlığı dönemimde yaptığım çalışmalarda vatandaşlarımız örgütledim. Örgütlü toplum harekete geçmelidir. 60 yıl önce kentleşmeyi kötü yaptık. Şimdi elimizde ikinci kentleşme şansı var. Bu yüzden ilk yaptığımız hataları yapmamalıyız. 24 milyon insanın örgütlenerek devreye sokulması ülkenin toplumsal sermayesini çoğaltacaktır. İnsanlarımızın birlikte iş yapmaları ve insanlarımız bir projeyi paylaşmaları sağlanmalıdır. Yapacaktık yapıyordum demeden insanları örgütleyin. İnsanlar karar vericiler ile birlikte hareket etsinler" dedi.
 
HALK PROJENİN SAHİBİ OLMALIDIR
 
Kentsel dönüşümde belli bir standart olmadığını ve tek tip proje uygulanamadığını hatırlatan Murat Karayalçın, yaratılacak değerden herkesin pay alması gerektiğini söyledi.

Dikmen Vadisi Projesi'nde uygulanan örgütlenme biçimini anlatan Karayalçın, "Halkla birlikte olarak bu işi piyasaya bırakılmamalıdır. Halk ve kanun birlikte karar almalı. Dikmen projesine başlarken halka örgütlenin dedik. Her mahallede kooperatif kuruldu. Kooperatiflerden temsilciler seçildi. Belediyeden görevlendirilmiş bürokratlar ve kooperatif temsilcileri bir araya gelerek Dikmen projesi karar kurulunu oluşturduk. Dikmen Vadisi projesi için hazırlanan bütün kararlara bu kurul karar verdi. Proje ile ilgili kararları biz değil, halk vermiş oldu. Halkın kararlığından ve halkın tutkusundan yararlanacaksın. Projenin sahibi halk olursa o proje durdurulamaz. Bu işi Ak Parti'nin ve piyasasının yapamayacağı dersini çıkardım. Bu işi sosyal demokratlar yapacaktır" diye konuştu.
 
DÖNÜŞÜM SİHİRLİ DOKUNUŞTUR
 
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, kentsel dönüşümün son dönemde en önemli konular arasında yer aldığını belirtti.

Kentsel dönüşümün halkın sağduyusu ve bilimin ışığında yapılması gerektiğin belirten Tartan, "Kentsel dönüşüm elbette yapılmalıdır. Ama dönüşüm yıkıp yerine bir bina konması değildir. Bu noktada rantçılara fırsat vermemeliyiz. Binaları yıkıp yerine 10 katlı binalar kondurmak ile bu iş olmaz. Kentsel dönüşüm insanların hayatına sihirli dokunuştur. Kentsel dönüşüm şehri altyapısı, ulaşımı ve kültür sanatıyla yaşanılır kılmaktır" dedi.
 
İnşaat Mühendisi Şakir Sinan Güngör ise Ballıkuyu örneği ile kentsel dönüşümü anlatarak, dönüşümün halk ile birlikte yapılması gerektiğini söyledi. Konferans sonunda İmre Azem'in yönetmenliğini yaptığı İstanbul'daki kentsel dönüşümü konu alan 'Ekümenepolis' isimli filmin gösterimi yapıldı.

DHA