"Hangi milyonlar olduğu ortaya çıktı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Torba Yasa görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, "'Milyonları evlerinde tutmayı beceremiyoruz, zor tutuyoruz' dedi. Evet, hangi milyonlar olduğu bugün ortaya çıktı" dedi. Bu sözler sonrası CHP ve Ak Partili milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

Hangi milyonlar olduğu ortaya çıktı
25 Şubat 2014 Salı 22:01 tarihinde eklendi.
Torba Yasa görüşmelerinde söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, konuşmasında başbakan Erdoğan’ı hedef aldı. Tanrıkulu, "Bu kürsüyü çok fazla kullanmıyoruz ama arkadaşlarımız da burada, sizler de buradasınız.

Bugün Genel Başkanımız da ifade etti, yani gerçekten de bu cumhuriyet tarihinin en ağır, en zor günlerinden geçiyoruz. Yani birbirimizin gözüne bakacak bile durumumuz kalmamış. Ben bir kez dinledim o dün yayınlanan kasetleri ve bir daha dinlemek istemedim ama bu cumhuriyetin bir yurttaşı olarak gerçekten de utandım ve bir avukat olarak, bir insan hakları savunucusu olarak yıllarca yasa dışı dinlemelerle, hukuk dışı dinlemelerle mücadele ettim.

Bu kürsüde çok konuştum bu konuları ama hepiniz sessiz kaldınız. Bugün iki buçuk yıl boyunca partimizin verdiği bütün soru önergelerini, araştırma komisyonu önergelerini ve yasa tasarısı önerilerini çıkardım ve sosyal medyada paylaştım. Burada yasa tasarıları getirdik, sizler duvar oldunuz, duvar, bir yerden geçmedi. Duvar oldunuz, hepiniz duvar oldunuz ve ben listesini bugün yayınladım değerli arkadaşlar.

O gün neredeydiniz, söyler misiniz bize? Niye bugün mağdurluk edebiyatı yapıyorsunuz? Kaç tane yasa tasarımız var orada yasa dışı dinlemelere, hukuk dışı dinlemelere karşı çıkmak için. Kaç tane soru önergesi verdik, bir tanesine cevap vermediniz. 'Bir gün gelecek, sizi vuracak' dedik ve geldi, sizi vurdu; geldi, sizi bugün vurdu" dedi. Tanrıkulu,sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bakın, 1 Temmuz 2005 yılında sizin iktidarınız döneminde Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tüm Türkiye'yle ilgili olarak yasa dışı dinleme kararı aldı, tüm Türkiye'yle ilgili olarak. Ben suç duyurusunda bulundum, MİT Müsteşarı hakkında bulundum. Baro Başkanıydım, milletvekili değildim. Bizim cesaretimiz o kadar.

Hakim ve savcılar hakkında suç duyurusunda bulundum, ta o zaman bulundum ve tüm Türkiye'deki iletişimi dinlemeye karar vermişlerdi. Ne yapıldı o zaman? Size de ilettim. Bakanlarınız burada, o zamanki bakan şimdi Meclis Başkanı, ona da söyledim 'Bakın, bu hukuk gelir sizi vurur' dedim ve şimdi geldi sizi vurdu. Bu kadar büyük, bu kadar büyük gerçekten, değerli arkadaşlar, insanın tahmin etmeyeceği kadar. Dinlediğim zaman şok oldum ya.

Hakikaten şok oldum. Başbakan adına, bakanlar adına bu cumhuriyetin yurttaşı olarak utandım, utandım. Hakikaten utandım, gerçekten utandım. İnsanların, çocuklarına bırakacakları en değerli şey onurlarıdır onurları. Onurlarını, haysiyetlerini miras bırakırlar, para değil, sağa sola sığmayan para değil, onur bırakılır onur, haysiyet bırakılır.Bu cumhuriyet sizlere Başbakanlık vermiş, milletvekilliği vermiş, bakanlık vermiş, her şeyi vermiş.

Bundan daha büyük bir onur var mı? Nedir bu, nedir bu kibir? Nedir bu kadar çok para hırsı, nedir? Nereye koyacaksınız bütün bunları, nereye götüreceksiniz? Bakın, değerli arkadaşlar, gerçekten gerçekten utanmanız lazım, herkesin utanması lazım. Türkiye'nin bu halinden, Türkiye'yi getirdiğiniz bu halden herkesin utanması lazım ve başta da sizlerin utanması lazım.

Bakın burada bütün yasama çalışmalarımıza engel oldunuz bu konuda. Beraber engelleyebilirdik. 11 yıl boyunca iş tuttunuz. Ama Başbakan, tek bir yerde doğru bir söz söyledi, Kazlıçeşme'de. Kazlıçeşme'de doğru bir söz söyledi. ‘Milyonları evlerinde tutmayı beceremiyoruz, zor tutuyoruz.’ dedi. Evet, hangi milyonlar olduğu bugün ortaya çıktı değerli arkadaşlar. Hangi milyonlar olduğu ortaya çıktı."
 
Bu sözlere AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve diğer Ak Partili milletvekilleri tepki gösterdi ve kısa süreli sözlü tartışmalar yaşandı. Ardından TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime 1 saat ara verdi.

DHA