"HSYK'yı kontrol etme çabası doğru değil"

Kütahya Milletvekili İdris Bal demokratik ülkelerde güçler ayrılığının yasama yürütme ve yargı olduğunu belirterek, bu erklerin birbirini dengelediğini, böylelikle de hizmet verenlerin ceberrutlaşmaması gerektiğini söyledi.

HSYKyı kontrol etme çabası doğru değil
19 Ocak 2014 Pazar 22:49 tarihinde eklendi.

Kütahya Milletvekili İdris Bal, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili yasa teklifini AK Parti'nin Meclis'ten geçireceğini söyledi. Milletvekili Bal, bağımsız milletvekillerinin HSYK teklifine olumsuz baktığını belirterek, "Tüm bağımsız milletvekili arkadaşlarım atılan adımların anti demokratik olduğu konusunda mutabık.

Bunların yolsuzluğu örtmek için atıldığına eminler. Herkes birinci sınıf demokrasi olmasını istiyor, bu tepkileri nedeniyle partilerinden ayrıldılar. Aynen Avrupa'da nasıl davranılıyorsa ülkemizde de böyle davranılmasını istiyorlar." şeklindeki konuştu.

Bal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adil kolluk yönetmeliğinin değiştirilmesini, binlerce polisin tayin edilmesini kınıyorlar. Bu tayinlerin terörde mali suçlarda zafiyetler gösterebileceğini düşünüyorlar. Bu HSYK konusunda yolsuzlukları örtme konusunda olduğunu düşünüyorlar. Bu tepkilerini de gösterecekler. Oylamada da olumsuz oy kullanılacağını düşünüyorum, ama birkaç vekili ikna ederek iktidar partisinin kanunu çıkaracağını düşünüyorum."

"HİZMET VERENLER CEBERRUTLAŞMASIN"

HSYK teklifi ile erkler ayrılığına değinen Bal, demokratik ülkelerdeki güçler ayrılığına değinerek şunları ifade etti: "Demokratik ülkelerde güçler ayrılığı vardır. Yasama, yürütme yargı. Bunlar birbirini dengeler ki hizmet verenler ceberrutlaşmasın. Baskıcı hale gelmesin. Yargının yerindelik denetimi kaparak hükumetin yargıyı baskı altına almasını eleştirdim. usul denetimi yapmalı yargı. Yürütme meclisteki çoğunluğunu yasamanın arkasına alarak yasamayı işlemez hale getiremez.

Savcı soruşturma istiyorsa polisin hayır deme lüksü yoktur. Hükumetin yapması gereken sonuna kadar gitmeli. Aynen İspanyol Başbakanının yaptığı gibi. Yargılama olsun. Soruşturma olsun. Bunu yaparken polis savcı yanlış yapıyorsa, belirli delilleri varsa belirli mekanizmalar tarafından soruşturulabilir. Bizim ülkemizde adli kolluk yönetmeliği değiştirildi. Bununla kalınmadı, Danıştay. Bununla kalınmadı, HSYK değiştirilmeye çalışılıyor. Bunlar doğru adımlar değil. Bunlar hükumetin yargıyı kontrol etmesi demektir. Hatta sivil bir darbe anlamına gelir."

"HSYK'YI KONTROL ETME ÇABASI DOĞRU DEĞİL"

Hükümetin HSYK teklifi ile yargıyı kontrol altına almaya çalıştığını işaret eden Bal, "Bunlara itaat etmediğiniz zaman kriz çıkar. Bir savcı operasyon diyorsa polisin gitmem deme lüksü yoktur. Operasyonlara yardımcı olma yerine tam tersi bunu örtme anlamına gelecek adımlar atılıyorsa bunu yürütme ve yasama yapıyorsa bu demokratik değildir. Demokratik adımlara da zarar verir. HSYK'yı kontrol etme çabası doğru değildir." ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ ÜLKEYE ZARAR VERİR"

HSYK teklifinin Meclis'ten geçmesi ile AK Parti'nin ülkeye zarar vereceğini, bu düşünceleri geçmişte mensubu olduğu parti yönetimine de aktardığına değinen Bal. "Bunlar zarar verir. Bu adımı atan AK Parti ülkeye zarar verir. Bizim yetkililerimiz yurt dışına gittiğinde ciddi eleştirilerle karşı karşıya kalabilir. Bir an evvel herkes bunu bilmeli." dedi.

"SEÇİLİRKEN ÖYLE OY İSTEMİŞTİK"

AK Parti'nin ilk kurulduğu yıllarda şeffaflık, demokrasiyi öne sürerek Başbakan'ın, generallerin, milletvekillerinin gerektiğinde yargılanacağını söyleyerek oy istediğinin altını çizen Bal, "Demokrasi şeffaflıktır, seçilirken öyle demiştik. General, başbakan, milletvekili yargılanır diye oy istedik.

Ergenekon'la ilgilenirken Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e hediye verip kutluyorsunuz, aynı Öz'e başka bir iddia ile ortaya çıkıp AK Parti'den birilerine yönelik oluyorsa burada bir çelişki var demektir. Rejim krizinin bir an evvel çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Yargı bu adımı atıyorsa saygılı davranılmalıdır. Polise, yargıya müdahale edilmemelidir. Soruşturmaları örtmemeye çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.


CİHAN