Hurşit Tolon'a çapraz sorgu

İkinci ''Ergenekon'' davasının 147. duruşması başladı.Hurşit Tolon'un çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından duruşmaya ara verildi.

Hurşit Tolona çapraz sorgu
09 Ocak 2012 Pazartesi 13:00 tarihinde eklendi, 1.002 kez okundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde oluşturulan küçük salonda görülen duruşmaya, CHP Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve "Odatv Davası" kapsamında tutuklu olan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük katıldı.
    
Tutuklu sanıklar CHP Zonguldak Milletvekili eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Durmuş Ali Özoğlu ve Oğuz Bulut ise duruşmaya gelmedi.
    
Duruşmada çapraz sorgusuna devam edilen Tolon, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin sorularını yanıtladı.
    
Geçen cuma günü Tolon'un tansiyon sorunu nedeniyle rahatsızlanması üzerine duruşmayı bitiren Başkan Özese, Tolon'a oturarak soruları yanıtlayabileceğini söyledi.
    
Ayakta soruları yanıtlamaya devam eden Tolon da, yorulduğunda mahkemeye söyleyeceğini kaydetti.
    
Hurşit Tolon, soru üzerine Patalya Oteli'nde düzenlenen Diyalog Grubu'nun toplantılarına katıldığını belirterek, "60-70 kişi vardı. 5 tane de siyasi parti başkanı vardı. Doğu Perinçek (Milli İktidar Partisi) parti kurulması konusunda öneride bulundu. Herkese söz verildi. Ben de 'Küçük küçük partiler akla mantığa sığmaz. Parti kurulmasını bilmiyorum, siyasi parti liderleri anlatsın' dedim. Perinçek, konuşmama müdahale ederek, 'Paşam böyle mi olur-' dedi. Ben de, "Ne o sözlerimden rahatsız mı oldun-' dedim" diye konuştu.
    
İşçi Partisi'nin hiçbir toplantısına katılmadığını ifade eden Tolon'a, Başkan Özese, bu partiye yönelik Ankara'daki aralamalarda bulunan bir belgede Tolon'un adının bir listede, konuşulacak kişiler arasında geçtiğini belirterek, "Sizinle herhangi bir görüşme yapıldı mı-" diye sordu.
    
Hurşit Tolon da, İşçi Partisi'nin hiçbir çalışmasına katılmadığını ifade ederek, "Onlar kendi zihinlerinde düşünmüşler. 2006 yılında düşünmüşler. 2007'de de, 'gel bize üye ol' diyeceklerdi, herhalde" dedi.
    
Hurşit Tolon, soru üzerine de Ege Orgu Komutanlığı yaparken o dönem Avrasya Birlik Vakfı Başkanı olan Ümit Özdağ'ın kendisine Büyük Ortadoğu Projesiyle ilgili dosya gönderdiğini ifade ederek, bu dosyanın bir kopyasını da karargaha bıraktığını anlattı.
    
Hurşit Tolon'un çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından duruşmaya ara verildi.