İlk duruşm başladı!

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin Ergenekon davasından 22 yıl 6 ay hapis cezası alan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında açılan davanın ilk duruşması, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

İlk duruşm başladı!
11 Eylül 2013 Çarşamba 09:52 tarihinde eklendi.

Duruşmaya, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 28 Şubat davasının görülmesine de devam edildiği için mahkemenin asıl üyeleri katılmıyor. Sanık Ersöz'ün yargılanmasını mahkemenin diğer üyeleri Önder İrfan Yorgancılar, Kadriye Çatal ve Hasan Çavaç gerçekleştiriyor.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonunda yapılan duruşmaya Ersöz, sağlık durumuna gerekçe göstererek katılmadı. Duruşmaya Ersöz'ün avukatı Hulusi Coşkun geldi. Suç tarihinin 17 Nisan 1993 olarak belirtildiği iddianamede, Özal'ın eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal 'müşteki' olarak yer alıyor. Özal ailesi duruşmaya katılmazken avukatları Hasan İşgüzar ile Hande Zeynep Dursun hazır bulunuyor.

Gazetecilerin takip ettiği duruşmada Ersöz'ün avukatı, müvekkiliyle ilgili sağlık raporu sundu. Genelkurmay Başkanlığı'nın ise 1993 yılında Ersöz'ün nerelerde görev yaptığına ilişkin talebe cevap verdiği ifade edildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Özal'ın İstanbul'da bulunan anıt mezarı, 2 Ekim 2012 tarihinde açıldı. Özal'ın cenazesi, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürülerek incelendi. Adli Tıp'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği raporda "Ölüm olayının meydana gelişi ile ilgili anlatımlar öncelikle ani kardiyak bir ölümü düşündürmekteyse de ölüm sonrası otopsi işlemi uygulanmamış ve iç organlarda, vücut sıvılarında gerekli makroskobik, mikroskobik, mikrobiyolojik, serolojik, toksikolojik incelemeler yapılmamış olduğundan mevcut bilgi ve bulgular ile kesin ölüm sebebinin tespit edilemediğinin oy birliğiyle mütalaa edildiği." değerlendirmesine yer verildi. Özal'ın, kadmiyum dahil, ağır metal maruziyeti ile öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığına dikkat çekildi.

Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturma yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, iddianame hazırladı. İddianamede Ersöz, 765 sayılı TCK'nın 'Cumhurbaşkanına suikasta' ilişkin 156. maddesi kapsamında suçlanıyor. Maddede, "Reisicumhur hakkında suikastta bulunanlarla, buna teşebbüs edenler fiilleri teşebbüsü tam derecesinde ise ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasıyla, nakıs ise müebbet ağır hapis ile cezalandırılır." deniliyor.

İDDİANAMEDE ÖZAL'A YÖNELİK SUİKAST GİRİŞİMİ VE FAİLİ MEÇHULLER YER ALDI

Özal'ın, 17 Nisan 1993'te 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra şüpheli şekilde vefat ettiğinin belirtildiği iddianamede, 1993'te işlenen faili meçhul cinayetler, sansasyonel eylemler ve ülkeyi etkileyen önemli günler anlatılıyor.

Özal'a 1988'de düzenlenen suikast girişimi hatırlatılırken; Ahmet Özal'ın beyanına dayanılarak Özal'ı taşıyan uçağın, kalktıktan bir süre sonra havalimanına dönmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. İddianamede, "Şüpheli Levent Ersöz'ün, açık kimliği tespit edilemeyen ancak gizli tanık 'Selçuk' tarafından 'Savaş Korkmaz' olarak belirtilen kişi ile 17 Nisan 1993'te, Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı önceden planlayarak zehirlemek suretiyle öldürttüğü, bu yolla atılı suçu işlediği sonuç ve kanaatine varılmıştır." değerlendirilmesi bulunuyor.

Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi'nde (TUSHAD) görev yaptığını ileri süren İlker Çınar ile gizli tanık Selçuk'un Ersöz'ü suçlayan beyanları da yer alıyor. CİHAN


CİHAN