İncirlik'te hava trafik kontrol sistemi yenilendi

Adana İncirlik’te kurulu bulunan ABD üssünde iki yeni hava trafik kontrol sistemi kuruldu. ABD Savunma ve Federal Havacılık İdaresi tarafından yürütülen proje, üsteki terminal alanında bulunan radarların güncellemesini kapsıyor.

29 Ağustos 2013 Perşembe 20:49 tarihinde eklendi.

Sistemin, Suriye’ye olası müdahale öncesi devreye alınması, jetlerin güvenli uçuşu için önemli olduğu bildirildi.

Suriye’ye bugünlerde yapılacak olası müdahale öncesi pek çok noktada başlatılan hazırlık çalışmaları, İncirlik ABD üssünde de devam ediyor. İncirlik üssünden yapılan açıklamaya göre, yeni bir hava trafik kontrol sistemi kuruldu. Açıklamada, yeni devreye sokulan sistemin güvenli bir şekilde uçağın hareketi, koordine edilmesi, havada çarpışmalar veya diğer muhtemel ölümcül olayları önlemek amacıyla kullanılıyor.

Dijital Havaalanı Gözetleme Radarı AN/GPN-30 ve Standart Terminal Otomasyon Değiştirme Sistemi adıyla kurulan sistem, hava sahası kontrolü faaliyetlerini önemli oranda geliştirdi. Sistem hakkında bilgi veren teknik personel Michael Williams, "Bu güncelleştirme, güvenilirliği artıran ek hava durumu verileri sağlar. Bu çalışma, hava kuvvetlerinin performansını artırırken, ekonomik açıdan da ciddi avantajlar sağlıyor. Aynı zamanda hava trafik kontrolörü tarafından ekranlar üzerinden sunum için yeni dijital otomasyon sistemlerine veri sağlar." dedi.

Williams, 1950’li yılların teknolojisi ile tasarlanan eski ekipmanların yenilendiğini kaydetti. 39. Operasyon Filosu Hava Trafik Kontrolörü Corey Kwiatkowski ise şunları söyledi: "Yeni sistem, son derece gelişmiş ve teknolojinin en üst seviyede kullanıldığı bir radar sistemi. İki düğme tıklama ile iki uçak arasındaki mesafeyi görmek mümkün."

39. OS Amiri ve Baş Kontrolör Timothy Gibson da kurulan STARS sistemi sayesinde elde edilecek bilgilerle olası kazaların önlenmesinde ciddi avantajlar sağlandığını ifade etti. Gibson, “Gelişmiş uçuş güvenliği hayat kurtarabilir. Yeni sistem, uçağın belirli bir zamanda nerede olacak gibi çok daha önemli ve kritik bilgiler verebiliyor. Şiddetli olumsuz hava şartlarında yardımcı olacak bilgiler verecek ve daha doğru hava durumu bilgileri görüntüleme yeteneğine sahiptir." dedi.


CİHAN