İntihar sahnesi tartışma yarattı

Merakla izlenen "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Hatice Sultan'ın bileklerini keserek intihar ettiği sahne, “intiharı özendirebileceği” yorumlarına neden oldu

İntihar sahnesi tartışma yarattı
21 Kasım 2011 Pazartesi 09:34 tarihinde eklendi, 2.257 kez okundu.

 

Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan Muhteşem Yüzyıl dizisinin önceki akşam yayınlanan son bölümünde, Kanuni’nin kız kardeşi Hatice Sultan’ın hamamda uyuyakalarak emzirdiği bebeğinin ölümüne sebep olması ve ardından bileklerini keserek intihar ettiği sahne, “intiharı özendirebileceği” yorumlarına neden oldu.
 
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız, intihar sahnesinin suç olmadığını söyledi.
 
RTÜK GÖRÜŞECEK
 
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız, “Ceza Kanunu kapsamına girebilmesi için intihar eyleminin özendirici şekilde sunulması gerekir. Yani intihar eyleminin olumlu, hoş, doğru bir davranış gibi yansıtılması halinde intiharı özendirmek gerekçesiyle Ceza Kanunu hükümleri uygulanabilir. Ancak burada intihar eyleminin ayrıntılı olarak gösterilmesi sadece etik tartışma konusu yapılabilir. İntihar eylemini ayrıntılı olarak göstermek, özendirmek anlamına gelmez. Sanatsal etkinliklerde intihar, adam öldürme gibi sahneler tolere edilebiliyor” diye konuştu.
 

RTÜK ise tartışma yaratan sahneyi önümüzdeki hafta görüşecek. RTÜK yetkilileri, 17 Kasım itibarıyla RTÜK’e yapılan dramatik dizi şikâyetlerinin 60’a yakın olduğunu söyleyerek, “Şimdilik hangisi Muhteşem Yüzyıl dizisi için geldi bunu belirleyemeyiz, zamana ihtiyacımız var” dedi.