İpsala gümrüğündeki operasyon

İpsala Sınır Kapısı’nda bulunan bir şirkete ait free shop'a yapılan operasyonda 18 kişi gözaltına alındı.

03 Ekim 2013 Perşembe 18:18 tarihinde eklendi.


Türkiye’nin Yunanistan’a bağlanan sınır kapılarından biri olan İpsala’da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri satış fişlerini incelemeye aldı.

2009-2010 yıllarına ait yaklaşık 10 bin adet fişi örnekleme yöntemiyle incelemeye alan müfettişler, bunlardan 6 bin 78 tanesinde usulsüzlük yapıldığını tespit etti.

Bunun üzerine Bakanlık müfettişleri, olayın araştırılması için İpsala Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü harekete geçti.

Yapılan inceleme ve yaklaşık 4 aylık teknik takip sonucu Edirne merkez, Keşan, İpsala ilçeleriyle İstanbul ve Tekirdağ’da belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Yapılan operasyonda, aralarında şirketin bölge müdürü S.U., mağaza müdürü D.S. ve 7 bayanın bulunduğu toplam 18 kişi gözaltına alındı.

Emniyetteki sorgusu tamamlanan şahıslar 'Kaçakçılık Kanunu’na Muhalefet' suçundan savcılığa sevk eldi. İki kişinin suçunu itiraf ettiği operasyonun ardından free shop'lardaki usulsüzlüğün boyutu da ortaya çıkmaya başladı. Buna göre, Türkiye’den çıkan bir kişinin 9 karton sigara ve 3 şişe alkol alma hakkı bulunuyor.

Mağazadaki satış görevlileri, alışveriş yapmadığı halde Türkiye’den çıkış yapan otobüs yolcularının listelerini temin ederek, onlar adına 9 karton sigara ve 3 şişe alkol satışı gerçekleştirmiş. Satış yapılanlar arasında 18 yaşın altında kişiler ve bebekler de yer alıyor.

Günde, yaklaşık 100 civarında yolcu otobüsü, gümrük sahasından yurt dışına çıkış yapıyor. İki yıl boyunca otobüs yolcularına yapılan satışlar usulsüzlüğün boyutunu gözler önüne serdi.


CİHAN