"Irak'a kimseyi şikayete gitmiyoruz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki günlerde planladığı Irak ziyareti için 'kimseyi şikayet etmeye gitmediklerini' söyledi.

Iraka kimseyi şikayete gitmiyoruz
13 Ağustos 2013 Salı 13:13 tarihinde eklendi.
TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen CHP'li vekil, gündemlerinin Türkiye-Irak ilişkilerini rahatlatmak olduğunu söyledi. Loğoğlu ayrıca basında yer alan Kılıçdaroğlu'nun Irak'ın Şii liderlerinden Mukteda El Sadr ile görüşeceği haberlerini yalanladı.
 
Faruk Loğoğlu, düzenlediği basın toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu'nun 20 Ağustos'ta başlayıp 24 Ağustos'ta sona ermesi planlanan ve Bağdat, Necef ile Kerkük kentlerini kapsayan ziyaretine ilişkin bilgi verdi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun beraberinde milletvekilleri, MYK üyelerinden oluşan heyetle Irak'a gideceğini belirten Loğoğlui ayrıca Irak tarafının talebi üzerine uçakta işadamlarının da olacağını ve çok sayıda medya mensubunun da gideceğini söyledi.
 
MUKTEDA EL SADR İLE GÖRÜŞME YOK
 
Irak ziyaretinde Başbakan Nuri El Maliki ile görüşüleceğini, Irak Meclisi'nin ziyaret edileceğini söyleyen Loğoğlu, basında Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te konuşma yapacağına dair haberleri hatırlatarak bu konuda Irak yönetimi tarafından kendilerine bir bildirim olmadığını vurguladı. Ziyarette hem Sünni hem Şii liderlerle görüşme olacağını söyleyen Loğoğlu, "Mukteda El Sadr ile görüşme olacağına dair haberler yer aldı, bu doğru değil." diye ekledi.
 
"ŞİKAYETE GİTMİYORUZ"
 
Faruk Loğoğlu, ziyaretin amacına ilişkin olarak da iddialara, "Biz Irak'a Adalet ve Kalkınma Partisi'ni, hak etmiş olmakla beraber, şikayete gitmiyoruz." dedi. Amaçlarının 'Türkiye-Irak ilişkilerine bir rahatlık getirmek' olduğunu söyleyen Loğoğlu, "İlişkilerdeki gerginliği azalatacak hafitletecek bir söylemle gidiyoruz. Bu söylemin ana cümlesi de CHP ve Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne egemenliğine saygılıdır, CHP kuzeydeki Bölgesel Kürt Yönetimi ile yakın ilişkiler arzu eder, bu ilişkilerin geliştirilmesinden yanadır ama bunun Irak'ın birliği, bütünlüğü çerçevesinde olması CHP için esastır." diye konuştu.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ayrıca "Biz AKP'nin yaptığı hatayı, ilk başta bu hata Kürt yönetimini dışlayarak Bağdat'la görüşmekti sonra son yıllarda tam tersine döndü, şimdi sadece Kuzey Irak'la görüşüyor AKP hükümeti Bağdat'ı dışlayarak. Biz her ikisinin de yanlış olduğunu söylüyoruz. Irak bölgenin fevkalede önemli bir ülkesidir, her açıdan stratejik ekonomik enerji kaynakları açısından soydaşlarımız bakımından Türkiye için büyük önem arz eden bir ülkedir." diye ekledi. Loğoğlu, Irak'ın istikrar içinde olması, huzura kavuşması için CHP bir katkıda bulunabilirse, bunun hem ikili ilişkilere hem de bölgeye ciddi bir katkı yapacağını vurguladı.
 
"GÜVENLİK AÇISINDAN ERTELEME İHTİMALİ DE VAR"
 
"Kimseyi şikayete gitmiyoruz." diyen Loğoğlu, "Yapacağımız eleştirileri burada yaparız, Irak'a yönelik izlenmekte olan politikalar bakımından. Bu neden farklı, çünkü biz Türkiye'de insan hakları ihlal ediliyor, ifade özgülüğü kısıtlanıyor, Ergenekon, Balyoz davaları gibi hukuk dışı süreçlerle ilgili Irak hükümetine anlatacak değiliz, onun yeri onun muhatapları başka. Onu Avrupa'da yaparız, üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi'nde üyesi olmak istediğimiz Avrupa Birliği nezdindeki kurumlar bakımından yaparız ama Irak bu konuların gündeme getirileceği bir yer değil." şeklinde konuştu.
 
Gündemlerinin "Türkiye-Irak ilişkilerini rahatlatmak, Türkiye-Irak ilişkilerinin önündeki engelleri, sıkıntıları giderecek adımlar atılması yönünde bir görüş alışverişinde bulunmak, Irak'ın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına, egemenliğine, birliğine, bütün unsurlarıyla Arabıyla Kürtüyle Türkmeniyle Şiisiyle Sünnisiyle hep birlikte sahip çıktıklarını anlatmak" olduğunu yineleyen Loğoğlu, ayrıca bir hatırlatmada daha bulundu. Irak'taki güvenlik durumunun altını çizen Loğoğlu, "Irak tarafıyla temaslarımızda bize ifade edilen güvenlik konusunda beklenmedik gelişme olmadığı takdirde ziyareti yapmanızı bekliyoruz ama güvenlik nedeniyle her an bir erteleme olabilir peşinen dile getirmek istiyorum." ifadelerini kullandı.
 
FİŞLENME İDDİALARINA CEVAP: CHPLİ VEKİLLERİ VAZGEÇİRECEKLERİNİ Mİ SANIYORLAR
 
Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Loğoğlu'na CHP'li milletvekillerinin fişlendiğine dair iddialar soruldu. Loğoğlu, soruya cevaben, "Türkiye'de fişlenme bir toplumsal, herhalde devletin de ortak olduğu bir hastalık. Bu hastalıktan Türkiye'nin kurtarılması lazım. Bu son iddia konusunda bu doğru mudur değil midir bilemiyorum ama şaşırmıyorum böyle iddianın ortaya çıkmasına. Çünkü Türkiye'de vicdanlar ve zihinler kısasa kısas şeklinde bir yaklaşımla işliyor; 'Sen bana bunu yaptım, ben de sana daha beterini yaparım' şeklinde. Türkiye'nin bu sarmaldan kurtulması lazım. Türkiye'nin demokratik şeffaf insanların birbirine güvendiği dayanışma hissinin güçlü olduğu bir topluma dönüşmesi lazım ama orada değiliz. Bunları takip edeceğiz. Fişlenip de ne olacak, ne yapacaklar? CHP vekillerini bu ülkenin toplumun halkın çıkarlarını savunmaktan vazgeçireceklerini mi sanıyorlar? Bu da olmayacak. Fişlenme, CHP'li vekillerin korkacağı çekineceği veya ciddiye alacağı bir uygulama değil ama toplum ve bunu yapanlar açısından bunun hastalıklı bir davranış olduğunu vurgulamak isterim." dedi.
 
"KUZEY IRAK'A AYRI BİR ZİYARET YAPARIZ"
 
Loğoğlu'na ayrıca Irak ziyaretinde Erbil'e gidilmesinin gündeme gelip gelmediği soruldu. CHP millletvekili, "Merkezi hükümetten bir yaklaşım olmadı, program ev sahibinin belirlediği bir program. Biz bir başka ortamda başka vesileyle ki Kuzey Irak'taki yetkililerle de temaslarımız var, Bölgesel Kürt Yönetimi'ne de ayrı bir ziyaret yaparız. Ama bu ziyaret bağlamında Erbil yok ama Kerkük var. Çünkü orada soydaşlarımız var. Erbil daha sonra gündeme gelecek. Ayrıca gündeme gelecek. Oraya da bir ziyaret olacak." şeklinde konuştu.
 
İRAN VE TUNUS ZİYARETLERİ
 
Loğoğlu, son olarak, "Bölge ülkeleri özellikle İran, Tunus gibi ülkelere hem gitmek istiyoruz hem bizi orada görmek istediklerine dair çeşitli yaklaşımlar oldu. En son İran Büyükelçisi Genel Başkanı ziyarete geldiğinde böyle bir arzusu orada da zikredildi. Ama zikredilen ülkeler konusunda belirlenmiş bir tarih yok. Türkiye gündeminin akışına göre CHP Genel Başkanını bu dış ziyaretlere götürmeye çalışacağız." diye kaydetti.
 
"CHP ARTIK İÇİNE KAPANIK DEĞİL"
 
CHP'nin artık içine kapalı bir parti olmaktan çıktığını söyleyen Loğoğlu, "Küresel seviyede Avrupa Ortadoğu dahil başka yerlere gidemedik ama Orta Asya ziyaretlerine gitmeyi düşünüyoruz. Bu çerçevede yoğun bir şekilde dışa açılım var. Bunu sadece CHP'nin ikbali açısından değil Türkiye'nin geleceği CHP tarafından yönlendirileceği için CHP nerede ne gibi düşünceleri vizyonu olduğunu bütün dünya ile paylaşmak istiyoruz." dedi.

CİHAN