İrbeç'in ''tespit'' davasına ret

MHP'den ihraç edilen Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç'in, MHP tüzüğünün ''genel başkan adaylığına'' ilişkin 69/5. maddesindeki bir tümcenin ''kendisine uygulanamayacağı'' iddiasıyla açtığı dava reddedildi.

İrbeçin tespit davasına ret
02 Temmuz 2012 Pazartesi 13:04 tarihinde eklendi, 1.038 kez okundu.

 

Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, İrbeç'in Avukatı Yusuf Rıza Çolak ve MHP'nin Avukatı Hamit Kocabey katıldı. 
   
Avukat Çolak, müvekkili İrbeç'in parti üyeliğinin devam ettiğine dair Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin 2012/522 sayılı kararı ibraz ederek, davanın kabulünü talep etti. 
     
MHP'nin avukatı Kocabey ise İrbeç'in partiden ihraç edildiğini ve bu konuda açılan davanın da reddedildiğini anımsatarak, davanın reddini istedi. 
     
Taraf avukatları beyanlarının ardından kararını açıklayan Hakim Vedat Yıldırım, ''Aktif dava ehliyeti bulunmadığından'' davanın reddine karar verdi. 
     
İrbeç'in avukatlarının 15 Aralık 2011'de açtığı dava dilekçesinde, MHP tüzüğünün, genel başkan adayı olunmasına ilişkin 69/5. maddesindeki ''aday olacağı büyük kongreden en az bir önceki olağan kongre tarihi itibarıyla parti üyesi olmak ve bu sürede başka partilerin üyesi, aday adayı ya da adayı olmamış olmak'' tümcesine işaret edilerek, İrbeç'in, MHP'nin 8 Kasım 2009'daki kurultayı sırasında ''AKP Antalya Milletvekili olduğu'' belirtiliyor ve maddenin İrbeç hakkında ''uygulanamayacağının tespiti'' isteniyordu. 
     
Dilekçede, maddenin ''Anayasa'ya, Siyasi Partiler Kanunu'na, Milletvekili Seçimi Kanunu'na, Mahalli İdareler Kanunu'na ve Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanuna aykırı olduğu da'' savunuluyordu.