"İslamafobya, siyasi hesaplara alet ediliyor"

İngiltere'nin başkenti Londra temaslarını sürdüren İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, yaptığı basın toplantısında, "Ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük ile mücadele günümüz dünyasının en önemli maddelerinden birini teşkil ediyor. Bu mesele, İİT'nin hayati endişe duyduğu konuların başında geliyor" dedi.

İslamafobya, siyasi hesaplara alet ediliyor
23 Ocak 2013 Çarşamba 20:29 tarihinde eklendi.

 

Westminster'daki Crowne Plaza Hotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ekmeleddin İhsanoğlu, dini hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadelenin ele alındığı üst düzey toplantıda konuştu. İhsanoğlu, İslamafobya'nın Avrupa'da 'yükselen bir trend' olduğuna dikkat çekti. İhsanoğlu, müslümanlara yönelik ayrımcılık ve hoşgörüsüzlüğün giderek arttığının altını çizerek, küreselleşen dünyamızda bu durumun büyük bir soruna dönüşebileceği uyarısında bulundu. İslam İşbirliği Teşkilatı İİT'nin hazırladığı 5'nci 'İslamafobya Gözlemleme Raporu'nda İslam karşıtlığının yükseldiğinin ortaya çıktığına vurgu yapan İhsanoğlu, Kuran yakma, Norveç Ütoya katliamı, 'Müslümanların masumiyeti' isimli film gibi menfur hadiselerin İslamafobya'yı daha da körüklediğini belirtti. İhsanoğlu, bu tür olayların daha sık yaşanır olması ve bu olayların ardından yaşananların, İİT'nin bu olayların doğuracağı ciddi sonuçlara yönelik yaptığı uyarıları haklı çıkardığını vurguladı.
 
İİT Genel Sekreteri, söz konusu menfur olayların uzun vadedeki etkilerinin daha büyük olabileceğine dikkat çekti. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Son 5 yıl süresince bazı Batılı Hükümetler tarafından da ard ardına atılan talihsiz adımlar ki adımlar İslamafobya'nın kurumsallaştırıldığını ve yapısallaştırıldığının bir göstergesi rahatsız edici boyuttadır" diye konuştu.
 
Bu durumun en rahatsız edici kısmının İslamafobya'nın yerel, bölgesel ve uluslararası politikalarda bir enstrüman olarak kullanılması olduğunun altını çizen İhsanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası politika hesaplamaları yapılırken din önemli bir rol oynar duruma geldi. Yaşanan Ekonomik kriz de ise bu konu daha da alevlendirildi. İnanç konusu, stratejik hesaplarımızın bir parçası oldu. Tansiyonun yükselmesine kesinlikle izin verilmemeli. Bilakis kararlı bir şekilde bu konunun üzerine gidilmeli. Aksi takdirde bu denli iç içe geçmiş günümüz dünyasındaki barışın tesis edilmesine büyük zarar verebilir."
 
Bu gibi toplantıların günümüzde büyük önem arz ettiğini kaydeden İhsanoğlu, "Dünyamız terör tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor ve insanlar nefret, ayrımcılık, şiddete tahrik ediliyor. Bu konular kesinlikle ihmal edilmemeli. Aksi takdirde, dünya gündemi devlet dışı aktörler ve radikaller tarafından gasp edilebilir ve bunun faturası herkes için çok ağır olur" dedi. Ekmeleddin İhsanoğlu, genel sekreterliğini yaptığı İİT'nin İslamafobik gelişmeleri gözlemleyen biriminin olduğunu hatırlatarak, bunun uluslararası kurumlar tarafından global ölçekte de yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
İngiltere'nin ilk Müslüman kadın kabine bakanı olan Barones Warsi'nin başkanlık ettiği ve basına kapalı gerçekleşen toplantıda, İtalya, Almanya, Pakistan, Kanada, Mısır, ABD gibi ülkelerden üst düzey yetkililer de yer alıyor. Dini hoşgörüsüzlüğe karşı mücadelenin masaya yatırıldığı toplantıların ilki İstanbul'da, ikincisi ise Washington'da yapılmıştı. Toplantılarda, din temelli şiddet, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık gibi konularla mücadelede uluslararası mutabakatı geliştirmek amaçlanıyor.