İstanbul depremi Türkiye'nin sonu olabilir

Prof. Ahmet Vefik Alp "Oluşacak kayıp açısından Dünya Deprem Ligi'nde İstanbul Katmandu'dan sonra ikinci, İzmir ise 7'inci sırada. İstanbul'da deprem Türkiye'nin sonu olabilir" diye konuştu.

İstanbul depremi Türkiyenin sonu olabilir
14 Kasım 2011 Pazartesi 12:02 tarihinde eklendi, 1.013 kez okundu.

 

Habertürk gazetesine verdiği röportajda Van depremi ölçeğinde İstanbul'u değerlendiren Alp, BM destekli Geohazards International'ın çalışmasında Dünya Deprem Ligi'nin çıkarıldığını ancak bu çalışmanın deprem olma olasılığını ya da deprem şiddetini göstermediğini belirtti.  

Alp, "Bu skala kentleri depremde yaşanacak kayıplara göre sıralamış. Depremde kayıpların hacmi ülkenin gelişmişliği ile doğrudan bağlantılı. Türkiye yapılaşma açılarından geri durumda" dedi.
 
Alp bu tabloda İstanbul için dehşet senaryosunu ise şöyle açıkladı: "100 bin ölü, 135 bin ağır yaralı, 450 bin hafif yaralı, 60 bin hasarlı bina, 115 bin orta hasarlı bina, 600 bin evsiz aile, 30 bin kutdan gaz sızıntısı, 3 bin yangın, 100 milyor dolar maddi kayıp söz konusu olacağını söyledi."
 
Kent bilimci ve mimar olan Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, "Deprem konseyi lağvedildi başkanının bile haberi bile olmadı. Sokaklara konuşlanan deprem kutuları sırra kadem bastı. Kesin park yasağı getirilen acil deprem yollarının çoğu katlı otopark oldu. Toplanma ve çadırkent sahaları da imara açıldı ve yapılaştı" diye konuştu.