İzmir 5. İktisat Kongresi sona erdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 5. İktisat Kongresi’ne çok yoğun bir katılım olduğunu belirterek, "Türkiye örnek gösterilen ülke oldu" dedi.

İzmir 5. İktisat Kongresi sona erdi
01 Kasım 2013 Cuma 22:33 tarihinde eklendi.
 
Bakan Yılmaz, kongrede 34 panelin düzenlendiği ve 4 bin 409 katılımcı tarafından izlendiğini açıkladı.
 
5. İzmir İktisat Kongresi, 34 oturumun tamamlanmasıyla sona erdi. Türkiye ve dünyanın en önemli ekonomi buluşmalarından olan kongrenin kapanış oturumunda İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile iş dünyası temsilcileri hazır bulundu.
 
Kongrenin değerlendirme toplantısında konuşan Kalkınma Bakanı Yılmaz, kongrede 34 panelin düzenlendiği ve 4 bin 409 katılımcı tarafından izlendiğini dile getirdi. Yerelde ve dünya perspektifinde üst düzey bir katılımın sağlandığını aktaran Bakan Yılmaz; “Üç gün boyunca devam eden paneller, ödül törenleri, konuşmalar çok zengin bir üç günü geride bıraktık.

İzmir’in güzel havasının muhalefetine rağmen çok yoğun bir katılım oldu. Şaşırtıcı ölçüde çok yoğun bir katılım oldu. Gerçekten, demek ki bir ihtiyaç vardı. Dünyadan ve yerlerden çok büyük bir katılım aldık. 4 bin 409 katılımcı iştirak etmiş bu çalışmalara şu ana kadar.

Bu rakam şu ana kadar düzenlenen bütün kongreler ile mukayese ederseniz en yoğun olduğu kongredir. Bundan dolayı mutluluk duyuyoruz. Yurt dışından yoğun bir katılım oldu. Uluslararası kuruluşlardan çeşitli temsilcilerden katılım sağlandı. Güçlü bir kongreyi gerçekleştirmiş olduk” dedi.
 
Kongrede özellikle küreselleşme sürecinde izlenecek yol haritaları hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, kongre ile yerel kalkınmanın da dünyada gittikçe ivme kazandığını söyledi. 
 
Bakan Yılmaz şöyle konuştu: “23’ü yurt dışından olmak üzere toplam 240 panelist bizimle fikirlerini paylaştı. 34 panelin ki önemli bir kısmı paralel bir şekilde yapıldı. Panellerimizin ana teması küreselleşme süreci oldu. Bu süreçte yeniden küresel kriz sonrasında yeniden yapılanma içerisindeki dünya oldu. Çok içerikli tartışmalar oldu.”
 
"EGE VE İZMİR’İ KAPSAYAN OTURUMLAR"
 
Kongre tarihinin İzmir’in EXPO adaylık sürecine denk getirilmesinin tesadüf olmadığını, ilk kongrede de neden İzmir’in tercih edildiği sorusuna açıklık getiren Bakan Yılmaz; “14 oturumun sadece İzmir ve Ege ile ilgili yaptık. Bu oturumlarda yerel kalkınmanın da dünyada gittikçe hız kazandığını gösterdi.

Burada birinci kongrenin ruhuna da uygun şekilde bütün faaliyetleri gerçekleştirmeye gayret gösterdik. İlk kongrede İzmir rastgele seçilmedi. Ankara’da da yapılabilirdi ama İzmir tercih edildi. İzmir’in de neden tercih edildiğini iyi anlamamız gerekiyor. İzmir dünya ile ticaret köprümüz. İzmir’in tarihine baktığınız zaman dünya ve Türkiye ekonomisinin kesiştiği noktada duruyor.

İzmir ekonomik anlamda da güçlü bir şehir. 2023 vizyonuna giderken tüm yerel potansiyelin tespit edilmediği sürece seferberlik olarak harekete geçirmediğimiz sürece vizyona ulaşamayız. İzmir ve Ege Bölgesi bu anlamda muazzam bir ticaret potansiyeli içeriyor” diye konuştu. 

CİHAN