İzmir Metrosu tez konusu oldu

İzmir Metrosu, Yaşar Üniversitesi (YÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Güler Öztürk’ün tezine konu oldu.

İzmir Metrosu tez konusu oldu
04 Mart 2013 Pazartesi 10:14 tarihinde eklendi.

 

Metro seferlerinde farklı saat ve farklı vagon sayısı uygulamasıyla enerji sarfiyatını azaltarak yılda 605 bin lira tasarruf sağlamayı öngören tez çalışması, İzmir Metro A.Ş. yetkilileri tarafından faydalı ve yol gösterici bulundu. Öztürk, şirketten aldığı destekle metro hattının 15 aylık yolcu trafiğini inceledi. Tezi için her istasyona gün içinde farklı zamanlarda gelen yolcu sayılarını, tren kapasitelerini, sefer saatlerini ve sürelerini dikkate alarak, bilgisayarda gerçeğe çok yakın bir simülasyon modeli geliştirdi. Çeşitli seçenekleri ayrıntılarıyla analiz eden Öztürk, böylece yılda 605 bin lira tasarruf sağlayacak farklı hareket planları geliştirdi.
 
Metro A.Ş. tarafından yürütülen bir TÜBİTAK projesinin de bir bölümünü oluşturan çalışması hakkında bilgi veren Güler Öztürk, “Tez çalışması için yolcu trafiğiyle büyük miktarda veri üzerinde çalışılarak kapsamlı bir analiz yapıldı. Gerçeğine çok uygun bir simülasyon modeli geliştirildi. Bunun için 15 ay boyunca İzmir Metrosu'nu kullanan 50 milyon yolcunun verilerini inceledim. En sık kullanıldığı saatleri ve istasyonları tespit ettim. Tasarruf sağlayacak öneriler geliştirebilmek için de kullanılan vagon sayılarına odaklandım. Her bir metro treni, dört vagonla hareket ediyor ancak az kullanıldığı saatlerde bu fazla gelebiliyor. Bir bakıma talebe göre olması gereken vagon sayılarını hesapladım. Böylece enerji sarfiyatını azaltarak yılda 605 bin lira tasarruf sağlamayı öngördüm.” dedi.
 
YÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adalet Öner de tez çalışmasının, üniversite ile sanayi işbirliğine iyi bir örnek oluşturduğunu söyledi. Öner, “Tez kapsamında aktarılan bilgiler, Metro A.Ş. yetkilileri tarafından faydalı ve yol gösterici nitelikte bulundu. Ayrıca personele simülasyon metodolojisi konusunda seminer yoluyla eğitimler verildi.” şeklinde konuştu.

CİHAN