İzmir'de hava kirliliği sınırı aştı

İzmir kent merkezindeki 7 istasyonun yaptığı anlık ölçümlerde, hava kirliliği unsurlarından partikül maddenin sınır oranını aştığı tespit edildi.

İzmirde hava kirliliği sınırı aştı
13 Ocak 2011 Perşembe 11:32 tarihinde eklendi, 2.545 kez okundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Bayraklı, Şirinyer, Karşıyaka, Güzelyalı, Bornova, Alsancak ve Çiğli'deki istasyonlarda hava kirliliğinin kükürtdioksit ve partikül madde açısından ölçüldüğünü belirtti.
    
Hava sıcaklığının ani yükselmesine bağlı olarak partikül madde oranının üst sınır olan 180'i anlık ölçümlerde 3-4 puan geçtiğini bildiren yetkililer, bacadan çıkan dumanın doğal olarak dağılmadığını ve yüzde 80-85 oranında inversiyon yaşandığını, havada sisin de etkili olduğunu kaydetti.
    
Sadece İzmir'de değil, ısınmada doğalgazın yoğun olarak kullanıldığı Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde de aynı sorunun yaşandığını ifade eden yetkililer, "Hava kalitesi açısından ani yükselme, ani soğumadan daha tehlikelidir. Bu nedenle hava kirliliğinde riskli günler yaşanıyor. Aynı sorun diğer illerde de yaşanıyor" dedi.
    
Hava kirliliğinde sobaların daha çok kullanıldığı akşam saatlerindeki anlık ölçümlerin değil, günlük ortalama değerlerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen yetkililer, günlük ortalamanın Çevre ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği partikül madde oranının 180'i, kükürtdioksit oranının ise 310'u geçmemesi gerektiğini, İzmir genelinde 2011 yılı Ocak ayının ilk 11 gününde partikül madde oranının 68 ile 174, kükürtdioksit oranının ise 34 ile 42 arasında değiştiğini bildirdi.
    
 -KÖMÜR DEPOLARINDA VE KAZAN DAİRELERİNDE DENETİM-
    

Kükürdioksit değerlerine bakıldığında, kömürün kalitesi açısından sorun olmadığını bildiren yetkililer, Haziran ayından bu yana kentteki kömür depolarını sürekli denetlediklerini kaydetti.
    
İzmir'de merkezi kalorifer sistemiyle ısınan tüm apartmanların denetlendiğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, hava kalitesi açısından vatandaşın da alabileceği önlemler olduğunu söyledi.
    
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre sağlığı konusunda çalışan 3 devriye, 1 şikayet ekibi olduğunu, hava kirliliği konusundaki şikayetlere de anında müdahale ettiklerini kaydeden yetkililer, şunları söyledi:
    
"Dış hava sıcaklığının yükseldiği zamanlarda kaloriferlerin dış hava sıcaklığına uygun çalıştırılmasını istiyoruz. Kış aylarında apartmanların çatı, pencere, kapı izolasyonlarının yapılması gerekiyor. Kentlilerimiz kömürle ilgili şikayetleri olduğu anda da bize başvurabilirler. Apartman yöneticileri, kazan temizliklerinin de düzenli olarak yapıldığını kontrol etmeli. Tüm bunlar kentteki hava kalitesini yükseltecektir."
    
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise kentteki hava ölçümlerini 2004 yılına kadar yaptıklarını, ancak yasal düzenleme ile görevin Çevre ve Orman Bakanlığı mevzuatı kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ölçümlerin gerçekleştiğini belirtti.
    
Yetkililer, hava kirliliği nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü'ne yapılan başvuruları da değerlendirebileceklerini sözlerine ekledi.