Kaçak alkol ve tütün yakalayana ikramiye

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni yasa tasarısı, uyuşturucu ele geçirmelerindeki ikramiye uygulaması kaçak tütün ve alkollü içki ürünleri için de genişletildi.

Kaçak alkol ve tütün yakalayana ikramiye
25 Şubat 2013 Pazartesi 17:36 tarihinde eklendi, 1.682 kez okundu.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni yasa tasarısı, uyuşturucu ele geçirmelerindeki ikramiye uygulaması kaçak tütün ve alkollü içki ürünleri için de genişletildi. Ayrıca uyuşturucu elde etmek için ekilen bitkilerin ele geçirilmeleri de ödül kapsamına dahil edildi.
 
Bakanlığın hazırladığı ‘Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 
 
Tasarı ile akaryakıt, alkollü içecekler ve tütün mamulleri ile benzeri mallarla ilgili kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırmak için Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 13. maddesi dördüncü fıkrasındaki ‘işyeri sahibi adına’ kavramı, ‘bulundurduğu tespit edilen’ olarak değiştirildi.
 
İthal edilen ve yurt içinde üretilen ürünlerle ilgili olarak bandrolsüz ürün tespitlerinde, söz konusu ürünleri bulunduran, üreten veya ithal edenlerin de cezalı tarhiyattan müteselsilen sorumlu tutulması öngörüldü. 5015 Sayılı Kanun’da yer alan kaçak petrol tanımı, ‘kaçak akaryakıt’ olarak yeniden tanımlandı.
 
Kaçakçılık fiillerinden dolayı kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlara lisans verilmeyeceği hususu düzenlendi. Rafinerilere, tanklarında hangi tür petrol ve türevlerinin bulunduğunu lisanslarına işletme yükümlülüğü getirildi. Lisanslara işlenmiş tanklarda belirtilen üründen başka bir ürün bulundurulamayacağı hükme bağlandı. 
 
Dağıtıcılara, bayilerinde kurdukları otomasyon sistemine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na erişim sağlama zorunluluğu getirildi. Bayilerinde denetim sistemini kurmayan dağıtıcılara idari para cezası ve dağıtıcının, denetim sistemini kurmayan veya kurduğu sistem yapılan düzenlemelere uygun olmayan bayisine akaryakıt ikmali yasaklandı. İdari para cezaları miktar olarak artırıldı, aynı zamanda kapsamı da genişletildi.
 
KAÇAKÇILIKLAR, TEŞHİR EDİLECEK  
 
Kaçakçılıkla mücadelede caydırıcı etki için; tütün ve tütün mamulleri, alkollü içkiler, akaryakıt, uyuşturucu, silah ve mühimmat, elektronik eşya, canlı hayvan, et, çay, şeker, zeytin gibi gıda maddeleri ile gerekli görülen hallerde diğer kaçakçılık türleri ile ilgili mahkumiyet hükmü kesinleşenlerin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca kamuoyuna ilan edilebileceği hükmü getirildi.
 
İKRAMİYE  UYGULAMASI
 
Kaçak zannı ile yakalanan tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin, ambarlardaki doluluğun önlenmesi ve depolama maliyetinin azaltılması amacıyla yakalandığında derhal imhası öngörüldü.
 
Kaçak tütün mamulleri ve alkollü içki ürünlerine ilişkin yakalamalarda da uyuşturucu madde yakalamalarındaki ikramiye uygulamasına paralel bir düzenleme yapılması getirildi. Ayrıca uyuşturucu madde elde etmek amacıyla ekilen bitki yakalamaları da ikramiye kapsamına dahil edildi.

CİHAN