Kaddafi'nin en büyük korkusu

ABD'nin daha önce Irak ve Afganistan'da kullandığı güdümlü bombalar şimdi Libya'yı vuruyor

Kaddafinin en büyük korkusu
31 Mart 2011 Perşembe 08:46 tarihinde eklendi, 3.090 kez okundu.

 

ABD’nin Irak ve Afganistan savaşlarında kullandığı güdümlü JDAM bombaları, şimdi de Kaddafi’nin askeri tesisleri ve karargahlarını vuruyor
 
Libya’daki stratejik hedefleri tanesi 1 milyon dolar olan Tomahawk füzeleriyle bombalayan ABD, şimdi de Kaddafi’nin başkent Trablus’taki askeri tesislerini ve karargahlarını daha önce Irak ve Afganistan operasyonlarında kullandığı JDAM (Joint Direct Attack Munition) bombalarıyla yerle bir ediyor. Amerikan F-16’larından atılan bir JDAM’ın başkent Trablus’taki Taiura mahallesinde Kaddafi’nin rezidansının hemen yanındaki askeri karargahı vurma anı Mahmud Turkia adlı gazeteci tarafından görüntülendi. Uydu (GPS) güdümlü JDAM bulut ve tozların arasında hedefini her zaman bulabilmesi ve ucuz olması nedeniyle ABD ordusunun en sık tercih ettiği silahlardan biri. Klasik ‘aptal bombaların’ kuyruğuna küresel konuşlanma sistemi (GPS) yerleştirilmiş hali olan JDAM bombaları, NATO’nun 1999’daki Yugoslavya operasyonundan beri kullanılıyor. BOEING tarafından üretilen ve tanesi 35 bin ile 70 bin dolar arasında değişen JDAM’lar, 1991’de Körfez Savaşı’nda kullanılan, ancak kötü hava koşullarında ‘hedefi iyi göremeyen’ lazer güdümlü bombalardan daha çok talep görüyor.  
 
 
5-10 metre hatayla vuruyor
 
JDAM’ın 5-10 metre sapma payı bulunuyor. Türlerine göre 460-960 kilogram ağırlığındaki JDAM bombalarınun uzunluğu 3-3,8 metre arasında değişiyor. 25-30 kilometrelik menzile sahip olan bu bombalar, B-52, B-2, F-16, F-18’ler tarafından fırlatılabiliyor.
 
Şehirler her gün el değiştiriyor
 
Koalisyon güçlerinin hava bombardımanıyla taarruza geçen Libyalı isyancılar, önceki gün Ecdebiye, Brega ve Ras Lanuf kentlerinde kontrolü ele geçirmişti. Ancak kaddafi güçleri dün önemli petrol rezervlerine sahip olan Ras Lanuf’u yoğun havan topu saldırısı sonrası geri aldı. Ardından bir kaç saat sonra da Brega kentini ele geçirdi. Dünkü saldırılarda 13 isyancının öldüğü açıklandı. Koalisyon güçleri ise, muhalifleri silahlandırmayı tartışıyor. ABD Başkanı Obama, bunu gözardı etmiyoruz, ancak olmayacağını da söylemiyorum” dedi. Ancak İtalya, Norveç gibi NATO üyeleri ve Rusya muhaliflerin silahlandırılmalarına karşı çıkıyor. Uluslararası hukukçular ise Libya harekatının meşruiyetini sorgulamaya başladı.