Kadın öğretim üyelerini şikayete takipsizlik

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi Gülsüme Yiğit'in, konuşması nedeniyle alay ettiğini iddia ettiği 3 kadın öğretim üyesi hakkındaki şikayeti üzerine açılan soruşturmada, takipsizlik kararı verildi.

Kadın öğretim üyelerini şikayete takipsizlik
21 Nisan 2014 Pazartesi 11:34 tarihinde eklendi.
Kaydını dondurarak memleketine dönmek zorunda kaldığını belirten 23 yaşındaki Gülsüme Yiğit, "Çok isteyerek kazandığım okulumu bitirmek istiyorum" dedi.
 
Gülsüme Yiğit, 2 yıl önce Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nü kazanarak Erzurum'a geldi. Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Seher Ergüney, Gülsüme Yiğit'e, "Senin konuşman bozuk, farkında mısın? Bu konuşmayla neden bu fakülteye geldin?" dedi. 
 
İç Hastalıkları Hemşireliği dersi öğretim üyesi olan Doç. Dr. Emine Kıyak ve Yrd.Doç. Dr. Mehtap Kavurmacı'nın da benzer eleştirilerine uğradığını öne süren Gülsüme Yiğit, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'ne 30 Kasım 2012 tarihinde dilekçe yazarak öğretim üyelerini şikayet etti. 2'nci sınıftayken de aynı sorunlarla karşılaştığını ve öğretim üyelerinin fakülteyi bırakması için kendisine baskı yaptığını öne süren Gülsüme Yiğit, İç Hastalıkları Hemşireliği dersi stajından 49 puan alınca, fakülte yönetimine başvurarak buna itiraz etti. Dekan Vekili Doç.Dr. Nadiye Özer tarafından 20 Ocak'ta gönderilen yazıda staj notunda değişiklik yapmayı gerektirecek bir durum tespit edilemediği için, işlem yapılmadığı bildirildi. Bunun üzerine Gülsüme Yiğit 'İç hastalıkları hemşireliği' stajından 49 puanla kaldığını, sınav notlarının eksik ve yanlış hesaplandığını öne sürerek, 'Not işleminin yürütülmesinin durdurulması ve iptali' için geçen 23 Ocak'ta Erzurum İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
 
Gülsüme Yiğit ayrıca 20 Ocak 2014 günü Cumhuriyet Savcılığına başvurarak öğretim üyeleri Doç.Dr. Emine Kıyak, Yrd.Doç.Dr. Seher Ergüney ve Yrd.Doç.Dr. Mehtap Kavurmacı'dan şikayetçi oldu. Karşılaştığı baskılar nedeniyle psikolojik durumunun bozulduğunu vurgulayan Gülsüme Yiğit, 2'nci sınıfa başladığı geçtiğimiz Ocak ayında kaydını dondurdu. Gülsüme Yiğit şikayet dilekçesinde, şöyle dedi:
 
"Hocalarım beni sınıfta bırakma, bölümden vazgeçirme, yıldırma yolları aradı. Stajlarda arkadaşlarımdan ayrı ve haksız değerlendirmelere uğradım. Hocalar, arkadaşlarımın durumlarını 10 dakikada değerlendirirken, benim değerlendirme sürem 1 saati aşıyordu. Hocalarım 'Fakülteyi bırak git. Hastanın yanında sen konuşunca utandım' gibi hadsiz konuşmalar yaptı. Uğradığım haksız muamele, değerlendirilme, yıldırma çalışmaları beni derinden yaraladı. Ciddi manada ruhsal, psikolojik, stres kaynaklı bedensel rahatsızlıklara sebebiyet verdikleri için, tüm gördüğüm onur kırıcı muamele ve konuşmalardan dolayı Seher Ergüney, Emine Kıyak ve Mehtap Kavurmacı'dan şikayetçiyim." 
 
Şikayeti üzerine öğretim üyeleri hakkında 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Hakaret' suçundan soruşturma başlatıldı. Görevi kötüye kullanma suçu Yükseköğretim Kurulu'nun yönetici, öğretim elemanı ve memurları disiplin yönetmeliği gereği Üniversite Rektörlüğü'ne gönderildi. Öretim üyeleri hakkında başlatılan 'hakaret' suçlamasında ise delil yetersizliği nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Bölge İdare Mahkamesi'ndeki 'Not işleminin yürütülmesinin durdurulması ve iptali' davasının devam ettiğini belirten Gülsüme Yiğit, "Konuşmam nedeniyle öğretim üyelerinin bana olan tavırlarından dolayı okulumu dondurmak zorunda kaldım. Konuşma tedavisi alıyorum. Normalde daha iyi konuşurken öğretim üyelerinin baskılarından sonra konuşmam stres kaynaklı olarak daha kötüye gitti. Çok isteyerek kazandığım okuluma devam etmek istiyorum. Lehime ifade verenler olmasına rağmen savcılık dosyayı 'delil yetersizliği var' diye kapattı."

DHA