"Kadına şiddette rakamlar düşüyor"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddet ile ilgili rakamların düştüğünü söyledi. Şahin, "Daha önce 3'üncü sayfa haberleri ana manşete girince toplumda 'Acaba çok mu arttı' diye haklı bir endişe var. Ama biz tamamen ekip olarak bu işin azalması yönünde kurumsal alt yapımızı oluşturduk" dedi.

Kadına şiddette rakamlar düşüyor
31 Ağustos 2013 Cumartesi 16:08 tarihinde eklendi.
Aksaray'da bir dizi gezi ve incelemelerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ilk olarak Aksaray Valisi Selami Altınok'u makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Şahin, çocuklara çok büyük önem verdiklerini vurguladı. Şahin, şöyle dedi:
 
"Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Çocuklarımızın yarınlara hazırlanması; kendi evlatlarımız gibi milletin geleceğine dair önemli hedeflerde yerini alabilmesi için yapısal dönüşüm içerisindeyiz. Burada tabii valilerimize, eşlerine ve idarecilerimize çok önemli işler düşüyor.

Çünkü artık koğuş sisteminden çıkıyoruz. Aile temelli bakımı çok önemsiyoruz. Eğer çocuk anne, baba, ailesinden ekonomik olarak sorunlarından dolayı koğuş sisteminde bizim kurumumuzdaysa onlara Mali destek vererek ailelerinin yanına gönderiyoruz. Çünkü aileninin yanındaki çocuk çok daha huzurlu ve güvende ve sorumluluk sahibi oluyor. Çok daha iyi yetişiyor. Ayrıca koruyucu aile sistemini devreye sokuyoruz. Çok önemli bir 'Gönül Elçiliği' kampanyası yaptık ve Türkiye'de 600 bine yakın gönül elçimiz oldu."
 
ENGELLİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
 
Engelliler için de önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Şahin, bütçelerinin yarısından fazlasını engellilerin, eğitim, sağlık ve istihdamı için ayırdıklarını söyledi. Engellilerin yaşam standartlarının yükselmesi için belediyelerle ortak çalışma içinde olduklarını da belirten Şahin, şöyle konuştu:
 
"Şimdi şehirlerin erişilebilirliği ve ulaşılabilirliği üzerinde çalışıyoruz. Belediye başkanlarımız bu konuda bizim en güçlü ortağımız. Çünkü eğitim, sağlık ve istihdamı tamamlanan engellinin her türlü sosyal aktivitelerin içinde olması gerekiyor. O yüzden şehirlerin alt ve üst yapısının açık ve kapalı sisteminin engellinin ulaşabileceği şekilde dizayn edilmesi gerekiyor. Bakanlık olarak bunun yakın takipçisi içerisindeyiz."
 
KADININ GÜÇLENMESİ AİLENİN GÜÇLENMESİDİR
 
Bakan Şahin, aile değerini koruma, kollamamız ve güçlendirmeye çok önem verdiklerini, belediyeler ile beraber evlilik öncesi eğitimlere başladıklarını ifade ederken, "Evlilik devam ettiği sürece rehabilitasyon sistemine başladık. Şu anda 5 ilde pilot çalışma yapıyoruz.

Boşanmak için gelen ve başvuran çiftlere verdiğimiz rehberlik ve danışmanlık sistemi ile birçok çiftimizin boşanmaktan vazgeçtiğini gördük. Bunu bir devlet politikası şeklinde Adalet Bakanlığı ile ortak çalışıyoruz. Kadının her alanda güçlenmesini ailenin güçlenmesi olarak görüyoruz" diye konuştu.
 
KADINA YÖNELİK ŞİDDET
 
Bakan Fatma Şahin, kadına yönelik şiddet ile ilgili soru üzerine, gözükmeyen ve yok sayılan bir sorunun ülke demokratikleşktikçe ve devletin de kurumsal olarak gerekli önlemi aldıkça değişim sürecine girildiğini anlattı. Türkiye'nin de bu değişim sürecinin içerisinde olduğunu ifade eden Bakan Şahin, şunları söyledi:
 
"'Dolayısıyla burada 'arttı' denilen şeyin algıda seçicilik olduğunu, rakamlarda çok ciddi düşüşler olduğunu görüyoruz. Rakamlar düşüyor. Daha önce 3'üncü sayfa haberleri ana manşete girince toplumda 'Acaba çok mu arttı' şeklinde haklı bir endişe var. Ama biz tamamen ekip olarak bu işin azalması yönünde kurumsal alt yapımızı oluşturduk.

Hukuk devleti normlarında dünyanın en ileri (Girmeye çalıştığımız Avrupa Birliği ülkelerinden daha ileri) yasamızı oluşturduk. Bunda çok iddialıyız. İstanbul anlaşmasını bir çok batı ülkesi Mali külfeti var diye daha imzalamadı. Biz imzaladık. Hiç kimseye şiddet uygulanmaması gerekiyor. 'Şiddet uygulanıyorsa biz devlet olarak onların yanındayız' anlayışından dolayı kendilerini daha güvencede hissediyorlar. Bir değişim süreci yaşıyoruz. Bundan kaynaklı bir algı var. Her yıl düşen oranlarda bu işi hızlı bir şekilde şiddetsiz bir topluma doğru götüreceğiz."

DHA