Kandil yolundan ilk kareler

Öcalan'ın BDP'ye gönderdiği mektuplar, adreslerine ulaştırılmak üzere dün yola çıkarıldı. BDP ve DTK temsilcilerinden oluşan bir heyet de bu sabah, Irak Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde IKYB Polit Büro üyeleri ile bir araya geldi

Kandil yolundan ilk kareler
28 Şubat 2013 Perşembe 15:05 tarihinde eklendi.

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ile BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan oluşan heyet bu sabah Süleymaniye’ye ulaştı.
 
BDP heyeti, Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde bulunan Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Polit Büro üyeleri ile bir araya geldi.
 
Parti merkezine gelen heyeti IKYB polit büro üyesi Mele Bahtiyar karşıladı. Basına kapalı yapılan görüşme ardından DTK Başkanı Ahmet Türk ve IKYB Polit Büro Üyesi Mele Bahtiyar ortak basın toplantısı yaptı.
Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Başkanı Ahmet Türk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyonlarını eleştirirken "Kandil’in bombalanması bu süreçte çözüm umudunu kırıyor" dedi.
Ahmet Türk ’Kürdistan’ olarak nitelendirdiği bölgeye gelmekten büyük mutluluk duyduklarını ve çok iyi karşılandıklarını belirterek şöyle dedi:


 
'SİLAHLAR DEVRE DIŞI BIRAKILSIN'
"Kürt halkı ve Türkiye’deki Kürtler için çok önemli bir süreç yaşanıyor. Bu bizi umatlandırıyor. Barış için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan hazırladığı projelerle sadece Kürt halkı ve Türk halkı için değil, bütün Ortadoğu’ya barış gelmesi için çaba sarf ediyor. İmralı’da Öcalan’la yaptığımız görüşmeleri ve Öcalan’ın mektuplarında yer alan çözüm projelerini bütün Kürt siyasi taraflara anlatıyoruz. Onların da katkısını istiyoruz.
 
Bu dönemde Kandil’in bombalanması Kürt halkının çözüm sürecinde umutlarını azaltıyor. Bu hassasiyetlere dikkat edilmesi gerekir. Celal Talabani, bu güne kadar barış için büyük çaba sarf etti, bugün yanımızda olmamasının eksikliğini hissediyoruz. Silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi ve silahların bırakılmasının sürekli öne çıkarılması fayda sağlamaz. Biz de bütün silahların devre dışı bırakılmasını istiyoruz. Ama ondan önce çözüm umudu ve çözüm inancı yaratmamız gerekiyor. Bu konularda adım atmamız gerekiyor."
 
'ÇATIŞMASIZLIK ÇİFT TARAFLI OLMALI'
IKYB Polit Büro Üyesi Mele Bahtiyar, İmralı’da sorunun çözüm için dialog ve müzakere yönteminin ön plana çıkarılmasından memnuniyet duyduklarını anlatırken şöyle konuştu:
 
"Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi ve Kürtlerin haklarının verilmesini başından beri destekledik. Kandil’in bombalandığı bu günlerde bu heyetin buraya gelmesi çok anlamlıdır. Çatışmasızlık süreci tek taraflı değil çift taraflı olmadır."

DHA