Kara elmasa can verenler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Maden işçileri Türkiye'nin aydınlık geleceğini yerin altında, karanlık kısmında oluşturan insanlardır'' dedi.

15 Nisan 2012 Pazar 19:56 tarihinde eklendi, 2.908 kez okundu.

 

Bakan Yıldız, AA Foto Muhabiri Cem Özdel'in Zonguldak'taki taş kömürü ocaklarında çektiği fotoğraflardan oluşan ''Kara Elmasa Can Verenler'' adlı fotoğraf sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, AA Foto Muhabiri Cem Özdel'in maden işçisi Ufuk Çevker'i çektiğini, Ufuk'un her iki halinin birbirinden etkileyici ve güzel olduğunu söyledi. 
     
Fotoğrafçılık için belki yer altı şartlarının olumsuz olduğuna dikkati çeken Bakan Yıldız, şöyle konuştu: 
   
 ''Yer altında flaş kullanmıyorsunuz. Birçok imkandan da mahrum oluyorsunuz, buna rağmen çok iyi kareler çıkarabiliyorsunuz. Madencilikle ilgili birçok olay yaşıyoruz. Dünyanın kuşkusuz ki en zor mesleklerinden birini maden işçileri ifşa ediyor. Madencilerimiz yerin birkaç yüz metre altında cesaretle çalışıyorlar ve uğraşıyorlar, yerli kaynaklarımız için uğraşıyorlar. Onların ellerinin karası aslında bir heykeltıraşın, bir yağlı boya resim yapanın elindeki lekeden belki de çok daha temizdir. Onlar ekmekleri, ülkemiz ve yerli kaynaklar için uğraşıyorlar. Yerin birkaç 100 metre altında çalışan, göğün ise birkaç bin metre daha üzerindeki yerleri ile birlikte çalışan insanlar onlar. Maden işçileri Türkiye'nin aydınlık geleceğini yerin altında, karanlık kısmında oluşturan insanlardır. Kazandığım paradan daha helal bir paradır diyorum onların kazandığı para için ve bunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliyorum. Yorucu bir vardiyadan sonra helalinden kazandığı parayı ailesiyle çoluk çocuğuyla paylaşan insanlarımız. Bu fotoğraf çalışmasını bir nebze de olsa yer altındaki çalışmaları aksettirebilmesi açısından son derece başarılı buluyorum. Başta Anadolu Ajansı Genel Müdürümüz Kemal Öztürk ve emeği geçen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.'' 
     
Zonguldak Valisi Valisi Erol Ayyıldız da yaklaşık 1 hafta önce Çaycuma ilçesinde köprünün çöktüğünü hatırlatarak, ''Dolayısıyla yaşanan her şeyin hayata aksedilmesi basın tarafından gerçekleşmektedir. Kömürle anılan Zonguldak'ın ''kara elmas''la tanıtılması anlamında AA'nın ve TTK'nın birlikte hazırladığı sergi önemlidir'' diye konuştu. 
   
 AA Genel Müdürü Kemal Öztürk de serginin maden ve medya işçilerinin ortak çalışması olduğunu belirterek, ''Bizler medya işçileriyiz. Fotoğraflarda gördükleriniz de maden işçileridir. Foto muhabirimiz Cem Özdel, bir hafta yerin 400 metre aşağısına inerek onların nasıl hayat yaşadıklarını fotoğrafladı. Sanırım ilk defa maden işçileriyle ilgili bu kadar detaylı bir iş yapılıyor. Gün yüzüne fotoğrafları çıkardık. Bugün bütün basına bu fotoğrafları servis yaptık. Fotoğraflar internet sitelerinde ve sosyal medyada ilgi gördü. Burada inanılmaz bir değişimin görüntüsü var'' dedi. 
     
TTK Genel Müdürü Burhan İnan da madenciliğini zor şartlar altında yerine getirilen bir meslek olduğunu kaydederek, ''Bir madencinin işini nasıl yaptığı, yaşadıkları, işini yaparken içinde bulunduğu ortam, yer altındaki hayatı pek çok insan tarafından bilinmiyor. Her biri bir sanat eseri olan fotoğrafların ve serginin madencinin akıttığı alın terinin yeryüzüne yansılatılmasında etiksi olacaktır'' diye konuştu. 
     
Konuşmaların ardından, Bakan Yıldız, AA Genel Müdürü Öztürk, TTK Genel Müdürü İnan, Zonguldak Valisi Ayyıldız serginin açılışını yaptı. 
     
Protokol üyeleri, daha sonra, sergide yer alan fotoğrafları inceleyerek foto muhabiri Özdel'den bilgi aldı.