Kardelenler çiçek açtı

'Torosların Gelinliği' olarak adlandırılan ve Antalya'nın Akseki İlçesi'nin yaylalarında kendiliğinden yetişen kardelenler çiçek açtı.

Kardelenler çiçek açtı
14 Şubat 2013 Perşembe 10:37 tarihinde eklendi, 1.329 kez okundu.

 

Toroslarda 'İlkbaharın müjdecisi' sayılan ve genellikle mart ayının ortalarında çiçek açan kardelen çiçekleri, bu yıl şubat ayının ortalarına gelmeden çiçek açmaya başladı. Akseki Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gölcü, koruma altındaki kardelenlerin erken çiçek açmasının, baharın da erken geldiğini müjdelediğini söyledi. Gölcü şunları söyledi:
 
"Bu sene Akseki yaylalarına çok kar yağmadı. Yüksek kesimler karla kaplı ama, yaylaların alt kesimlerinde karlar erimeye başladı. Yaylaların, tepelerin güney kesimlerinde, kayaların dibinde, rüzgarın etkilemediği kuytularda, kardelenler kar tabakasından boyunlarını çıkartarak, kendilerini göstermeye başladı. Kardelenler, kar altından çıkıp çiçek açınca, baharın geldiği anlaşılır."
 
Gölcü, geçmişte Akseki yaylalarından bilinçsizce sökülen ve kaçak yollarla yurtdışına gönderilen kardelenlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca koruma altına alındığını anımsattı. Başkan Gölcü, şu bilgileri verdi:
 
"Kardelen özellikle Avrupa ülkelerinde ilaç yapımında ve süs bitkisi olarak kullanılan önemli bir tür. Şimdi koruma altında. Doğadan sökülmesi ve satılması yasak. Kültürümüzün bir parçası olan bu değerimizin dağlarımızda her zaman özgürce çiçek açabilmesi için belediye olarak ne gerekiyorsa yapacağız. İleride, kardelenlerin çiçek açma vaktinde bölgeye kardelen turları düzenleyeceğiz."
 
BU YIL ERKEN AÇTI
 
Mustafa Arıcı adlı vatandaş, bu yıl kardelenlerin erken çiçek açtığını dile getirdi. Arıcı, "Geçen yılki kar yağmadı bu yıl. Yaylarda, özellikle Çimi Yaylası'nda geçen yıla oranla kar çok az. Kardelenlerin Mart ayını beklemeden çiçek açması doğaya ayrı bir güzellik katıyor" dedi.
 
Çimi Köyü'nde yaşayan 80 yaşındaki Süleyman Kırışman ise "80 yıllık ömründe böyle bir olayla karşılaşmadım. Kardelenler Şubat ayı başlarında çiçek açtı. Manzara çok güzel. Antalya ve çevresinde yaşayanların Çimi Köyü ve yaylasına gelip, kardelenleri görmeli, burada karlar üzerinde piknik yapmalı" diye konuştu.
 
Çimi Köyü'nden 24 yaşındaki Yusuf Dikmen de dün köye 8 kilometre uzaklıktaki Çimi Yaylası'na çıktığını, yaylada da kardelenlerin açtığını gördüğünü anlattı.

DHA