KCK'da Kürtçe savunma krizi

Terör örgütü PKK’yı da bünyesinde bulunduran terör örgütü KCK ana davası duruşmasını yürüten mahkeme, anadilde savunma ile ilgili mahkemelerine şu ana kadar ulaşan bir şey olmadığını belirterek, Kürtçe savunmaya izin vermedi.

KCKda Kürtçe savunma krizi
25 Ocak 2013 Cuma 15:13 tarihinde eklendi.

 

Mahkeme Başkanı Bekir Soytürk, Kürtçe savunmaya karşı olmadıkları bir kez daha hatırlatarak, kanunların kendilerine verdikleri yetkileri yerine getirdiklerini söyledi.
 
Diyarbakır’da devam eden 108’i tutuklu, 175 sanığın yargılandığı terör örgütü KCK ana davasında, anadilde savunma gerginliği yaşandı. Avukatlar, mahkeme heyetine anadil ile tasarının mecliste kabul edildiğini belirterek Kürtçe savunmaya izin verilmesini istedi. Mahkeme heyeti ise sanıklarla ilgili delil ikamesine devam edeceğini belirterek, bu konuda kendilerine herhangi bir şeyin ulaşmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, duruşmanın başından beri uygulanan yönteme devam etti. Sanıklarla ilgili delil ikameleri yapıldı. Sanıkların suçlandığı eylemlerle ilgili ek klasörlerdeki delilleri okuyan mahkeme heyeti, bununla ilgili sanıklara savunma yapmalarını istedi. 
 
Tutuklu sanıklardan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, mikrofonu alıp diğer sanıklar gibi Kürtçe savunma yaptı. Mahkeme başkanı, sanığı bir süre dinledikten sonra, mikrofonu kapatarak, avukatın tercüme etmesini bekledi. Atalay’ın avukatı müvekkilinin söylediklerini Türkçe’ye çevirdi. Bu sırada Atalay, savunmasının bitmediğini belirterek süre istedi. Mahkeme heyeti süre verince Atalay tekrar Kürtçe savunma yaptı. Avukatı ikinci kez tercüme etti. Bu sırada Atalay’ın avukatlarından Emin Aktar, mikrofonun kapatılması nedeniyle sanıkların savunmalarını tam olarak yapamadığını dile getirdi. Mahkeme başkanı ise sanığın savunmasını özetle yapmasını istedi. Aktar, müvekkilinin 3 yıldan sonra ilk defa savunma yapacağını ve burada süre kısıtlamasının olmaması gerektiğini söyledi. Aktar, duruşmanın anadilde savunma yasa tasarısının Resmi Gazete'de yayımlanması sonrasına ertelenmesini talep etti. Ancak mahkeme başkanı, seri duruşma yaptıklarını hatırlatarak arda karar vermeyeceklerini kaydetti.
 
KCK ANA DAVASINDA 2 YILDIR AVUKATLAR TÜRCÜMANLIK YAPIYOR 
 
Diyarbakır’da 2 yıldır devam eden KCK ana davası duruşmasında sanıklarla ilgili delil ikamesi yapılıyor. Şuana kadar yaklaşık 60 sanığın delil ikamesi yapıldı. Sanıklar savunma yapmazken, delil ikamesi sırasında kendilerine sorulan sorularda Kürtçe cevap veriyor. Sanıkların Kürtçe söylediklerini ise avukatları Türkçeye çeviriyor. Mahkeme uzun süredir bu şekilde devam ediyor. Yani avukatlar, hem müvekkillerini savunuyor hem tercümanlık yapıyor. Mahkeme heyeti bugün ki duruşmada da geçmiş duruşmalarda olduğu gibi, yasaları uyguladıklarını belirterek, anadilde savunmaya karşı olmadıklarını hatırlattı. Mahkeme başkanı Bekir Soytürk, sanıkların ana dilde talebiyle ilgili daha önce, "Bununla ilgili mahkemenin verdiği bir karar var. İlgili kanun kapsamında. Bu anadilde savunmaya karşı alınmış bir karar değil. Bizim tavrımızı herkes biliyor. Bu işi başka yere çekmeye gerek yok. Yasa değiştiği zaman yeniden değerlendirilir." ifadelerini kullanmıştı. 

CİHAN