KCK'da 'Zazaca' savunma

Van'da geçen yıl gerçekleştirilen KCK operasyonunda gözaltına alındıktan sonra haklarında terör örgütü üyeliğinden dava açılan aralarında belediye başkanı, il genel meclisi başkanının da bulunduğu 15'i tutuklu 16 sanığın yargılanmasına devam edildi.

25 Eylül 2013 Çarşamba 19:23 tarihinde eklendi.
 Duruşmada 2 sanık Zazaca savunma yaptı.
 
Van'da 26 Kasım 2012'de gerçekleştirilen KCK operasyonunda aralarında Van'ın Erciş İlçesi Çelebibağı Beldesi'nin Belediye Başkanı BDP'li Veysel Keser, Van İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı'nın da bulunduğu 15'i tutuklu, 16 BDP'li, dün ilk defa hakim karşısına çıktı.

Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında sanıkların kimlik tespiti yapılıp 648 sayfalık iddianamenin bir kısmı okunduktan sonra duruşmaya ara verildi.
 
Duruşmanın ikinci celsesi bugün saat 10.30'da iddianamenin kalan bölümlerinin okunmasıyla başladı. İddianamenin okunmasının tamamlanmasının ardından sanıklara savunma için söz verildi.
 
Sanıkların daha çok Kürtçe savunma yapmayı talep ettikleri KCK duruşmalarında bu kez farklı bir talep geldi. Sanık Hüseyin Dağ ve Meral Güngör savunmalarını Zazaca kendileri tarafından duruşma salonuna getirilen bir tercüman aracılığıyla yapmak istediklerini talep etti.

Bunun üzerine mahkeme başkanı, sanıkların talebini "Kürtçe'nin Zazaca lehçesiyle savunma yapmak istiyorlar" şeklinde tutanaklara geçirdi. Sanıklar savunmalarını tercüman aracılığıyla Zazaca yaptı. İki sanığın savunmasının ardından mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi. 

DHA