"Kentsel dönüşüm hayal"

Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, “Yeni inşaat teknolojileri ile endüstrileşmiş yapı üretimine geçilmezse kentsel dönüşüm sadece bir hayal olarak kalır.” dedi.

Kentsel dönüşüm hayal
07 Mart 2013 Perşembe 21:12 tarihinde eklendi.

 

 
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ)’nde Mimarlık öğrencilerinin düzenlediği konferansa katılan, ünlü mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, gündemdeki ‘Kentsel Dönüşüm’ ve ‘Şehir Meydanı’ çalışmaları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. AİBÜ Mimarlık Topluluğu tarafından Kongre Merkezi’nde düzenlenen, “Mimarlık Çalışmaları ve Mimarlık Vizyonu” konulu konferansa, Yüksek Mühendis-Mimar ve Kent Bilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp konuk olarak katıldı.
 
Mimarinin her şeyden önce toplumun kültürünü yansıttığını ifade eden Prof. Alp, “Binalarımız ve şehirlerimiz toplumun aynalarıdır. Avrupa’da bir şehre uçaktan baktığınızda yemyeşil bir yer içine serpiştirilmiş binalar görürüsünüz. İstanbul’a geldiğinizde, bu renk kahverengi olur. Çevre bizi ciddi şekilde etkiliyor, mutluluğumuzu veya mutsuzluğumuzu belirliyor.” diye konuştu. 
 
Konuşmasında, ‘Şehir Meydanları’ konusuna da değinen Prof. Alp, “Meydan kültürü bizde yok. Nitekim Taksim’de çok çirkin bir alan var. Ama bugün yeniden meydanlarımızı ele almaya başlıyoruz ki biz mimarlar açısından sevindirici bir gelişme.” diye ifade etti.
 
“6,5 MİLYON BİNAYI DÖRT SAYFALIK YASA İLE NASIL YIKACAĞIZ?” 
 
Türkiye’nin gündemindeki önemli konulardan biri olan ‘Kentsel Dönüşüm’ ile ilgili açıklamalarda yapan Prof. Alp, kentsel dönüşümü gerçekleştirmenin zorluğundan bahsetti. Alp, şöyle konuştu: “6.5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılması gündemde. Türkiye’de 16 milyon konut var ve neredeyse yarısı yıkılacak. Bu kadar binayı 4 sayfalık bir yasayla yıkıp yeniden yapmak mümkün değil. O kadar çok sıkıntı var ki. TOKİ, 8 yılda 500 bin ev yaptı. Büyük olay oldu. 6.5 milyon yapıyı yıkıp yeniden nasıl yapacağız? Yeni inşaat teknolojileri ile endüstrileşmiş yapı üretimine geçmezsek kentsel dönüşüm sadece bir hayal olarak kalır.”

CİHAN