Korsan taksiciler dernek kurdu

Sayıları sadece İstanbul'da 60 bini bulan korsan taksiciler, 'Alternatif Ulaşımcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği' çatısı altında birleşti

Korsan taksiciler dernek kurdu
26 Temmuz 2012 Perşembe 09:24 tarihinde eklendi, 1.501 kez okundu.

 

Ticari taksici esnafının ısrarla istediği korsan taksi yasası, 31 Mayıs’ta yürürlüğe girdi ve yüklü para cezaları da ardı ardına kesilmeye başlandı. Buna göre, korsan taksiciye, araç sahibine ve bağlı olduğu durağa, yaklaşık bin 950 lira, bir yıl içinde tekrarlanması halinde yaklaşık 3 bin 250 lira ceza uygulanıyor. Ayrıca, korsan kullanan müşterilere de para cezası kesiliyor. 
 
Yasanın ardından korsan taksicilik yapanların sayısında büyük azalma görüldü. Bunun üzerine sayıları İstanbul’da 60 bini bulan korsan taksiciler, “Alternatif Ulaşımcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” çatısı altında birleşti.
 
‘VEKİLLER DE BİNİYOR’
 
Derneğe bir aylık sürede 550 kişi üye oldu. Korsan taksi benzeri uygulamanın Avrupa'da bulunduğunu öne süren korsan taksiciler, TBMM'de birçok milletvekili ile görüştü ancak sonuç alamadı. “Alternatif Ulaşımcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği”nin kuruluşu sırasında olumsuz tepkinin yanı sıra olumlu tepkiler aldıklarını belirten dernek başkanı Sezaattin Yaşar, “Yasal olarak bu derneği kurduk. Valilikten izin aldık. Tüzüğümüzde de yasadışı bir şey yok. Tüzüğümüzde ‘Amacımız; toplu taşımada haksız rekabetin önlenmesi ve vatandaşa daha kaliteli bir hizmet sunmaktır.’ yazmaktadır. Eğer bu bir suçsa hepimiz suçluyuz. Hepimiz buradayız” dedi. 
 
Yaşar, “Bu işten 60 bin kişi civarında insan evine ekmek götürmüş. 60 bin aracın içerisinde de 17 bin araç bağlanmış. Bugün ‘tu kaka!’ diyenler bile bir korsan taksi durağının müşterisidir. Müşterilerimiz arasında TBMM’de vekilden polislere, doktorlardan gazetecilere kadar çok sayıda seçkin kişi var” diye konuştu.
 
‘KORSAN HIRSIZLIKTIR’
 
Korsan taksicilik kavramını tartışmanın bile akla mantığa aykırı olduğunu söyleyen Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can ise, “Korsanın kelime anlamı ‘hırsızlık’ demek. Hırsızlığın yasalaşması söz konusu olabilir mi? Bu plakaların bir değeri var. Akla mantığa sığan şeyler değil. Bunlar aklını yitirmiş olmalı.” diye konuştu.
 
Komedi gibi: Korsan bitti, oylar gitti
 
Şarküteri dükkânının iflas etmesinin ardından 4.5 yıldır korsan taksicilik yaptığını söyleyen Ersan Kadı, ilginç açıklamalarda bulundu: “Yasal zeminde faaliyet gösterebilmek için defalarca başvuruda bulunduk. Fakat bu konuda hep karşımıza duvar örüldü. Bu yasa çıktıktan sonra anladık ki bizimle ilgili düşünülen bir şey yok. Biz de bu yola girdik. Şu andaki sistem sadece rant sahiplerinin işine yaramaktadır. Bu konuyla ilgili dava açmayı düşünüyoruz...” Ticari taksi şoförlerini eğitim almamakla suçlayan başka bir korsan taksici, “Bir insanı havalimanından alıp Taksim’e götürmek için Boğaz Köprüsü’nden geçmek midir taksi şoförlüğü? Korsan taksici arkadaşlar geçinmeye çalışan mazlum insanlardır” ifadelerini kullandı. Bir başka dernek üyesi ise, korsan taksi ile ilgili yasayı çıkaran hükümete ateş püskürdü: “Korsan bitti oylar gitti. Artık AK Parti'ye oy vermeyeceğim...”

Habertürk