Köylünün santral isyanı

Bilecik'in merkeze bağlı Deresakarı Köyü sakinleri, köylerinin yakınına kurulan hidroelektrik santrali yüzünden sulama yapamaz hale geldiklerini söyledi. Köylüler santralin bulunduğu yere kadar yürüyüş yaptı.

Köylünün santral isyanı
20 Temmuz 2013 Cumartesi 19:11 tarihinde eklendi.
Santral nedeniyle Sakarya Nehri'nde su seviyesinin azaldığını ifade eden köylüler sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. Deresakarı Köyü Muhtarı İsmail Çam, köyleri ile Gemici Köyü arasına hidro elektrik santrali yapıldığını söyleyerek şunları kaydetti:
 
"Santral, Deresakarı ve Gemici köyü çiftçilerini mağdur etti. Biz elektrik santrali yapılmasına karşı değiliz. Bu santral devlete, millete yararlı olacak bir hizmet. Ne var ki Sakarya yatağını devamlı aşağı indiriyorlar. Çiftçilerin bahçelerindeki su pompalarında sular çekildi. Çiftçi mahsulünü sulayamaz duruma geldi. Yetkili makamlardan bir çözüm üretilmesini bekliyoruz."
 
Deresakarı Köyü sakinleri, sebze-meyve üreticiliği yaptıklarını belirterek, "Suyumuzu bitirdiler, bizi de bitirdiler. Buradan suyun çekilmesi demek Deresakarı'nın ölmesi demek. Çok zor durumdayız. Mahsullerimizin sulanması lazım, ama sulayamıyoruz. Böyle giderse ürünlerimiz yanacak. Santral topraklarımızı susuz bıraktı" dedi.
 
TEMA Vakfı Bilecik temsilcisi Ferruh Erdovan da santrale karşı olmadıklarını ifade ederek, "Bu topraklar 3 bin yıldan beri ekiliyor, bundan sonra da ekilecek. Ben bir ziraat mühendisi olarak bu suyun köylünün hakkı olduğunu söylüyorum" diye konuştu.

DHA