Küfür eden vekil yandı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda “terör suçlarının dokunulmazlık kapsamı dışında tutulması” önerisi tartışma yarattı.

Küfür eden vekil yandı
06 Eylül 2013 Cuma 09:45 tarihinde eklendi.
MHP, terör suçları ile suçüstü halinde ağır ceza mahkemesinin görevine giren kasıtlı suçların dokunulmazlık kapsamı dışında tutulmasını önerdi.
 
BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Terörle Mücadale Yasası’nın tümüyle ortadan kaldırılmasını isterken, yüzkızartıcı ve cinsel istismar suçlarının dokunulmazlık kapsamı dışında olmasını önerdi. Ak Parti, CHP, MHP ve BDP’nin üzerinde uzlaştığı “dokunulmazlık” maddesine göre, suç üstü hallerde milletvekilleri dokunulmazlık hakkına sahip olmayacak. Milletvekillerinin sorgulanması ve yargılanması Meclis’in iznine tabi olacak.
Komisyon, dün Önder başkanlığında toplandı. Toplantıda, Anayasa’nın “yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı” maddesi müzakere edildi. Partilerin oy çokluğuyla uzlaşması sonucu taslak metine “yeşil” olarak yazılan bazı maddeler şöyle ortaya çıktı: Milletvekilleri, Meclis çalışmaları ile ilgili oy, söz ve düşünce açıklamalarından dolayı sorumlu tutulamayacak. Sövme suçu sorumsuzluk kapsamı dışında olacak.
 
Küfür suç sayılacak
Bu maddede MHP, “Sövme suçu istisna olduğu takdirde; terörün ve şiddetin teşviki veya övülmesi, kişiler arasında kin ve nefretin teşviki gibi sövmeden daha vahim suçların istisna tutulmaması bir çelişki oluşturmaktadır” görüşünü ortaya koydu. CHP’li Kamer Genç konuştuğu sırada Ak Partili Zeyid Aslan, Genç’e küfrederek kürsüye yürümüştü. Aslan’ın ağır küfürleri Meclis zabıtlarına da geçmişti. Partilerin uzlaştığı söz konusu düzenleme uyarınca, küfür ve hakaret eden milletvekilleri bu sözlerinden dolayı sorumlu tutulacak. Sözleri suç niteliği taşıyacak ve milletvekilleri cezai soruşturmaya uğrayabilecek.
 
Meclis kararı gerekecek
 
Uzlaşılan diğer düzenlemeler şöyle:
* Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Meclis’in gizli oyla vereceği izin kararı olmadıkça sorgulanamayacak ve yargılanamayacak.
* Meclis’in izin kararı, isnad olunan suçla sınırlı olacak.
* Alt sınırı on yıl cezayı gerektiren suçlarda suçüstü hali dokunulmazlık kapsamı dışında olacak. Yetkili makam durumu hemen Meclis’e bildirilecek.
* Dokunulmazlığın kaldırılması talebi doksan gün içinde Meclis tarafından karara bağlanmamışsa reddedilmiş sayılacak.
* Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlı olacak.
* Milletvekilliği süresince zamanaşımı işlemeyecek.

Milliyet