Lale, vatanına kavuştu

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, son yıllarda kentin adının özellikle lale ile anılmaya başlandığını belirterek, ''Konya, lalenin Anadolu'daki ilk vatanı. Selçuklu'nun Osmanlı'nın sembolü olan lale, vatanına kavuştu'' dedi.

Lale, vatanına kavuştu
26 Nisan 2012 Perşembe 14:05 tarihinde eklendi, 2.215 kez okundu.

 

Akyürek, Türkiye'nin en büyük lale üretiminin yapıldığı Asya Lale Şirketi'nin Çumra'daki lale tarlalarında incelemelerde bulundu. 
     
Asya Lale Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yetgin ve Üretim Müdürü Korkut Yetgin'den bilgi alan Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Sayın Cumhurbaşkanımızın da geçtiğimiz günlerde Hollanda ziyaretinde ifade ettiği gibi... 400 yıl önce Hollandalılar lale soğanlarını ülkelerine götürmüşler. Toprak alanı olarak Konya'dan daha küçük bir ülke olan Hollanda, bugün sadece lale ve soğanlı bitki ihracatında 15 milyar doları aşan rakamlara ulaşmış durumda. Anadolu'da esas anavatanı olan bölgemizde ise lale soğanı üretimi yoktu. Hamdolsun şimdi var'' dedi. 
     
''Lale, Konya'yla, Selçuklu'yla, Türkiye'yle tekrar buluştu'' diyen Akyürek, lalenin üretimini yapan işletme sahibi Ali Yetgin'i tebrik etti. 
     
Lalenin anavatanının aslında Orta Asya olduğunu anımsatan Akyürek, şunları kaydetti:
     
''Selçuklu ecdadımız Anadolu'ya gelirken laleyi de beraberinde getirmişler, kültürlerini de beraberinde getirmişler. Kitaplarda tezhiplerde, süsleme sanatlarında, çinilerde lale figürünü yoğun bir şekilde kullanmışlar. Osmanlı döneminde lale konusunda daha farklı bir açılım olmuş. Adeta bir devre ismini vermiş. Selçuklu'nun Osmanlı'nın sembolü olan lale tekrar Anadolu'ya kavuştu'' 
     
Konya olarak ''Çiçek gibi Konya'' hedeflerine ulaşma noktasında böyle üretimlere ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayan Akyürek, şöyle devam etti: 
     
''Bu laleleri, bunların soğanlarını eğer biz Hollanda'dan alıyor olsaydık, Konya'da alternatif üretimler olmasaydı şu anda aldığımız rakamın belki 10 katı fiyatlarla Hollanda'dan ya da dış ülkelerden lale satın alırdık. Bu da hem döviz kaybı hem imkan kaybı hem de ülkemiz adına büyük prestij kaybı olurdu. Kendi markanız olanı başkasından almak... Kendi anavatanında başkasından ithal ettiğiniz ile üretim yapmak...Bu zincir Allah'a şükür kırıldı.'' 
     
''Konya'ya bugüne kadar 3 milyon lale soğanı dikildi''- 
     
Çevrecilikte en önde gelen şehir olmak için çalışma yürüttüklerini aktaran Akyürek, ''Belediye olarak bu yıl 1.5 milyon lale ile soğanlı bitkiyi toprakla buluşturduk. Önceki yıllarla dikilenlerle birlikte yaklaşık 3 milyon lale şehrimizi süslüyor. Laleler, başta Mevlana Müzesi olmak üzere şehir genelindeki tarihi mekanların çevresinde ve Alaaddin Tepesi'nde peyzaj mimarlarının tematik tasarımlarına göre ayyıldız, Selçuklu Yıldızı, semazen gibi figürlerle işlendi. Özellikle Konya'da her yıl Nisan ve Mayıs aylarında lalenin oluşturduğu güzellikler büyük beğeni topluyor.'' dedi. 
     
-Yıllık 50 milyon çiçek üretimi- 
     
Asya Lale Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yetgin ise lale üretimi yapan şirketin bugün 50 hektar alanda 50 farklı renkte, 200 farklı çeşitte yıllık 50 milyon çiçek üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. 
     
Şirketin süs bitkileri soğan üretiminin yıllık 50 milyon olduğunu bildiren Yetgin, ''Ürettiğimiz laleleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Konya, Ankara, Antalya, Kocaeli, Bursa başta olmak üzere illerimize ve ilçelerimize gönderiyoruz'' dedi.