Lodoslu günlerde sobadan zehirlenme fazla oluyor

Kayseri Valiliği, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, özellikle lodosun etkili olduğu günlerde sobadan zehirlenmelerin arttığı ve üzücü olayların yaşandığını bildirdi. Özellikle lodosun etkili olduğu günlerde sobaların gerekirse yakılmaması tavsiyesinde bulunuldu.

Lodoslu günlerde sobadan zehirlenme fazla oluyor
05 Aralık 2013 Perşembe 10:32 tarihinde eklendi, 1.055 kez okundu.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşıldığı dile getirildi. Güney batıdan esen lodos nedeniyle il genelinde özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı sonucu zehirlenme vakaları yaşandığına dikkat çekildi.

Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gaz olduğu aktarılan açıklamada, şu uyarılara yer verildi: “Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Hava gazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksit ile meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbı müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Hastanın bilinci açık ise temiz havaya çıkarılıp ardından sağlık kuruluşuna başvurulmalı bilinci kapalı ise oda havalandırılıp 112 Acil Servis ambulansı ile hastaneye sevki sağlanmalıdır.”

Açıklamada, soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kurallar şöyle sıralandı: "Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın, duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir.
Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli."


CİHAN