Macun köyünde Anadolu Açık Hava Müzesi kurulacak

Ankara’nın tarihi ilçesi Beypazarı’nın Macun köyünde Anadolu Açık Hava Müzesi kurulacak

Macun köyünde Anadolu Açık Hava Müzesi kurulacak
02 Ekim 2014 Perşembe 14:41 tarihinde eklendi.

Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel ya da sivil mimarî olarak adlandırılan yapıları kültürel doku içinde yani bütün bir yaşam tarzını betimleyerek sergilenecek müzede, yaşam konusunda özlem duyulan ve kaybolacağı hakkında ciddî endişeler taşınan geleneksel evler ile içinde yaşanan kültürün tümünü koruyarak geleceğe aktarmak amaçlandı.

Geçmişin geniş ailesini oluşturan nine-dede, anne-baba, hala-amca ve çocukların gündelik ilişkilerini, mutfak kültürünü, dinî yaşamını, misafir ağırlama biçimlerini, bayram geleneklerini, sağaltım yöntemlerini, eğlence anlayışlarını anlatacak olan bu müzede kültür tek taraflı değil bütün yönleriyle tanıtılacak. Müzede başlangıçta 18. yüzyıl Ankara bağ evine, su değirmenine, çamaşırhaneye, fırına, çeşmeye ve pekmezliğe yer verilecek.
Ziyaretçilerle birlikte geleneksel yöntemlere uygun olarak buğday öğütülecek, çamaşır yıkanacak, ekmek yapılacak, pekmez kaynatılacak. Böylelikle bir yandan kısaca halk kültürü olarak tanımlanan kültürel mirasın geleceğe aktarılması sağlanırken diğer yandan da bölge turizminin zenginleştirilmesine katkıda bulunulacak.

Yaşayan Müze ve Türk Hamam Müzesi'nin kurucusu Dr. Sema Demir ve Harun Demir ile müzelerin proje sorumlusu Cihan Erden tarafından hazırlanan proje, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından başarılı bulunarak, destek almaya hak kazandı.

Ayrıca proje Ankara’nın kırsal turizm alanında başarılı bulunan tek projesi olma özelliğini taşıyor.
 


CİHAN