Malatya, kayısısı ile rekor kırdı

Malatya’da yapılan 343 kilo 700 gram ağırlığındaki kayısı tatlısı ‘dünyanın en büyük kayısı tatlısı porsiyonu’ olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girme hakkını elde etti

Malatya, kayısısı ile rekor kırdı
06 Temmuz 2013 Cumartesi 17:10 tarihinde eklendi.

21. Uluslararası Kayısı Festivali kapsamında 260 kilogram gün kurusu kayısı, 50 litre su, 80 litre şeker, 30 kilogram kaymak ve 12 kilogram ceviz kullanılarak yapılan kayısı tatlısı ile rekor denemesi yapıldı. Yaklaşık 6 saat süren kayısı tatlısı bittikten sonra Güineess World Records Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyda Subaşı Gemici'nin gözleminde tartıya çıkarıldı. Guinness Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Seyda Subaşı Gemici’nin gözetiminde yapılan tatlı 343 kilo 700 gram ağırlığıyla ‘Dünyanın En Büyük Kayısı Tatlısı Porsiyonu’ olarak tescil edildi.

Malatya Valisi Vasip Şahin, amaçlarının Malatya'yı Türkiye'ye ve dünyaya daha iyi tanıtmak olduğunu söyledi. Malatya kayısısını dünyada daha fazla insana tanıtmak ve tattırabilmeyi amaçladıklarını anlatan Şahin, “Bütün amacımız Malatya'nın hem kültürel değerlerini hem de ekonomik değerlerini dünyaya tanıtmaktır.'' dedi.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da 21’incisi düzenlenen Kayısı Festivali çerçevesinde kentin en önemli ürünü olan kayısıyı daha fazla insana ulaştırma çabasında olduklarını ifade etti.

Guinness Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Seyda Subaşı Gemici ise rekorlar kitabında böyle bir rekor kategorisi bulunmadığını, Kayısı Festivali için kategorinin açıldığını dile getirdi. Yeni kategori için minimum ağırlık değerinin 200 kilogram olarak belirlendiğini ifade eden Gemici, “Kayısı tatlısı yapılması için tabi ki kurallarımız da var. Her kayısının biri ortadan bölünüp, ortaya krema ya da kaymak konulması gerekiyor. Organize edilen dünyanın en büyük kayısı tatlı porsiyonu rekoruna bugün hep birlikte şahitlik yaptık. Minimum kategori 200 kilogram idi, tarttık sonucumuz tam 342 kilo 51 gram oldu.” diye konuştu.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav, Malatya Belediyesi ile Guiness Rekorlar Kitabı'na başvurduklarını ve başvurularının kabul gördüğünü, gün kurusu kayısı tatlısı ile rekor denemelerini yaptıklarını bildirdi.

Tartım işleminden sonra Vali Şahin, Belediye Başkanı Çakır, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı ile sahneye çıkan Gemici, Malatya'nın kayısı tatlısının 343 kilo 700 gram ile Guınness Rekorlar Kitabı'na girdiğini duyurdu. Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Manav, tatlıyı 3 bin 600 kişiye ikram edeceklerini kaydetti.


CİHAN