Meclis'te 'tuzluk' tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 36. birleşimi, saat 11.00'de TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiminde yoklamasız açıldı. Bütçenin ele alındığı birleşimde tuzluk tartışması yaşandı.

Mecliste tuzluk tartışması
21 Aralık 2014 Pazar 19:23 tarihinde eklendi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, "AK Parti'den seçilip tuzluk olan vekiller, Meclis'ten aldıkları maaşın hakkını verip çalışmaları gerekirken memleketi karıştırmakla meşguller. Onları protesto etmek için Meclis kürsüsüne boş bir tuzluk koyuyorum." dedi ve kürsüye tuzluk bıraktı.

Şükran Güldal Mumcu, "Kürsüde herkes kaba ve yaralayıcı söz söylememek şartıyla bütün eleştirileri yapabilir. Ama lütfen, bu çatı altında milletvekillerinin tuzluğa benzetilmesini, böyle bir yakıştırmayı kabul edemeyiz. Bunu, doğrusu, uygun bulmadığımı belirtiyorum. Yani burada bütün milletvekillerine karşı yapılmış bir saygısızlık olarak niteliyorum. Lütfen, dikkat etmenizi rica edeceğim. Onu kaldırınız lütfen." şeklinde konuştu. Ardından görevliler tarafından kürsüdeki tuzluk kaldırıldı.

Dönemin Başbakanı Recep T. Erdoğan, istifa eden AK Partili milletvekilleri için "Milletin oyuyla AK Parti çatısı altında yer alanlar, meğer bir yerlerden gelen emir ve talimatlarla istifa ettirilmişler. Meğer AK Parti'ye de bazı tuzluklar sızmış." ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti'den istifa ettikten sonra Demokratik Gelişim Partisi'ni (DGP) kuran Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal ise Başbakan Erdoğan'ın 'tuzluk' ifadesine "Biri de 'Bu kadar hıyarın olduğu yerde tuzluk da lazım' derse ne diyeceksiniz ama ben demiyorum." diye karşılık vermişti.


CİHAN