"Ne tavır takınacakları önemli değil, ilgilenmiyoruz"

Nurettin Canikli bazı BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığı konusunda, ''Parti içinde farklı görüşlerin olması doğal. Hiç kimse dünya görüşü, etnik yapı ve bölgeden yola çıkarak bu konuda bir değerlendirme yapmamalı'' dedi.

Ne tavır takınacakları önemli değil, ilgilenmiyoruz
03 Aralık 2012 Pazartesi 18:21 tarihinde eklendi.

 

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli,  gazetecilerin, bazı BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması konusundaki sorularını yanıtlarken, belirlenecek kriterde ''terör ve şiddet'' kavramının olacağını söyledi.
 
Bir soru üzerine, ''1994 yılındaki gibi bir görüntüyü beklemiyoruz'' diyen Canikli, dokunulmazlıkları kaldırılsa bile milletvekilliklerinin devam edeceğini belirterek, ''Yargılama olacak. Tutuklama yargının takdiri. Bir şey diyemeyiz. Ama öyle bir görüntü ortaya çıkmasını beklemiyoruz'' dedi.
 
Bugünkü şartların çok farklı olduğunu kaydeden Nurettin Canikli, şöyle konuştu:
 
''Bugünkü şartlar çok daha iyi. Bugün yargının faaliyet ilkeleri ve biçimleri açısından bakıldığında çok daha ileri noktalara gelindiği tartışmasızdır. Bu önemli tespittir. Çünkü orada o dönemde belki yargının doğrudan kendinin dinamiği içinde verdiği karar sonucu böyle bir görüntü ortaya çıkmış mıdır, onu sorgulamak lazım. O dönemde çok özel şartlar vardı. Burada tartışılan, Meclis'in aldığı karar değil, görüntülerdir.'' 
     
''Değerlendirmeler objektif yapılmalı''
     
Nurettin Canikli, AK Parti içinde dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda farklı görüşte olan milletvekillerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, değerlendirmelerin objektif yapılması gerektiğini vurguladı. İçinde bulunulan ortam, yer, seçim bölgesi, etnik yapıdan bağımsız değerlendirme yapılması gereğine işaret eden Canikli, şunları kaydetti: 
 
''Bu konudaki değerlendirmeyi herkes ülkenin bütünlüğü, bekası açısından ve objektif kriterler ve sonuçları kullanarak vermeli. İçinde bulunan ortam, ideolojik yaklaşımlar, düşünceler kesinlikle burada etkili olmamalı. Farklı düşünenler her zaman olabilir. Bunu doğal karşılamak lazım. Hiç kimsenin dünya görüşü, etnik yapı ve bölgeden yola çıkarak bir değerlendirme yapmaması gerekir. 

Biz parti olarak başından beri ırkçılığa karşıyız. Nereden gelirse gelsin, hiçbir etnik yapının böyle bir avantajı, önceliği, üstünlüğü yok. Herkes, ırkçılığa yaklaşımımız konusunda aynı konumdadır. Etnik yapı üzerinden veya onun etkisiyle adım atmamak lazım. Partimizin değerleri açısından yanlış olur.'' 

Nurettin Canikli, bir soru üzerine, konuyla ilgili karar alındıktan sonra kabulünde bir sıkıntı olmayacağını söyledi. 
     
''Toplumun talebidir''
     
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın ''dokunulmazlıklar kaldırılırsa topluca hareket ederiz'' sözlerinin hatırlatılması üzerine Canikli, ''Onların nasıl tepki verecekleri, nasıl tavır takınacakları önemli değil, onunla ilgilenmiyoruz. O gerekçeden biri olamaz. Onların tavır ve davranışlarından yola çıkarak karar almamız mümkün değil. Bu şekliyle kararı yönlendirmeleri mümkün değil'' dedi. 

Nurettin Canikli, teröre destek niteliğindeki adımların ve görüntülerin toplumda travmaya yol açtığını belirterek, ''Bu insanların geleceğe yönelik beklentilerini, millet ve tek bir vatan toprağı olarak geleceğe yürüme amaç ve hedefini ciddi anlamda tehdit ediyor, insanları tereddüte düşürüyor. Bu aslında toplumun talebidir. Bu konuda anket var mı bilemiyorum ama toplumun önemli bölümünün talebidir. Yoksa kendimizi tatmin etmek için attığımız bir adım değil'' şeklinde konuştu. 
     
''CHP'de ikili görüntü...''
     
CHP'nin konuyla ilgili tavrı konusundaki soruya karşılık Canikli, ''Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığındaki istikrarsız CHP yönetiminin örneklerinden biridir. Aslında ilginç yanı, Meclis ile parti yönetiminden farklı açıklamalar geliyor aynı konularda. Meclis çalışmalarında çok daha ulusalcı bir yapı öne çıkıyor ve genel merkez düzeyinde yapılan açıklamalarla taban tabana zıt olabiliyor'' diye konuştu.
 
CHP'lilerin kafalarının karışık olduğunu savunan Canikli, ''Baykal döneminde böyle bir durum yoktu, örtüşüyordu. Kılıçdaroğlu'ndan sonra ikili görüntü birçok olayda çıktı, çıkmaya devam edecek. En son bu olay nedeniyle farklı açıklamaların ortaya çıkması bizi şaşırtmıyor. CHP'de de farklı düşünen milletvekilleri vardır'' görüşünü ifade etti.