"Nikoliç'le görüşmeye hazırım"

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, ülkesinin çıkarları için yasaların uygun gördüğü şartlar altında Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'le görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

12 Aralık 2012 Çarşamba 19:46 tarihinde eklendi.

 

Yahyaga'nın, parlamentoda her yıl yaptığı konuşma bu sefer muhalefetteki Kosova Demokratik Birliği (LDK) ve Vetevendosye Hareketi milletvekilleri tarafından boykot edildi. LDK milletvekilleri protestoya cumhurbaşkanının seçimi konusunda geçen yıl üç parti lideri Haşim Thaçi, İsa Mustafa ve Behgjet Pacolli arasında imzalanan anlaşmaya saygı duyulmamasını, Vetevendosye Hareketi milletvekilleriyse Sırbistan ile yapılan müzakereleri gerekçe gösterdi.
 
Muhalefetin boykotuna rağmen konuşmasını yapan Yahyaga, AB yolunda hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulanması için iç reformların hızlandırılması ve Sırbistan'la ilişkilerin normalleştirilmesinde kararlı olduklarını belirtti.
 
Sırbistan hükümetine, Kosova'nın topraklarında yaptığı müdahalelere son vermesi çağrısında bulunan Yahyaga, Kosova ve vatandaşlarının AB'nin tüm kurallarına uyacağına dair güvence verdi.
 
Cumhurbaşkanı Yahyaga, ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırplar'ın Kosova'yı kendi devletleri gibi benimsemeleri gerektiğini söyledi. 
     
Başbakan Taçi, AB'yi eleştirdi
     
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga başkanlığında düzenlenen 3. Avrupa Entegrasyonu Ulusal Konseyi toplantısında konuşan Başbakan Haşim Taçi de İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalayabilmeleri için Kosova'nın birkaç kriteri daha yerine getirmesi gerektiğini belirten AB'yi sert bir dille eleştirdi.
 
 "Sorun Brüksel'de. Sorun Kosova'nın siyasi statüsü hususunda AB üyeleri arasındaki görüş ayrılığında kaynaklanıyor. AB, Kosova ön yargısını yenmelidir" diyen Taçi, AB'nin bu ön yargısının Kosovalılar'da hayal kırıklığına yol açtığını ifade etti.