Nükleer enerji istediler

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracatı yapabilecek enerjisi bulunmadığını söyledi.

Nükleer enerji istediler
20 Mart 2013 Çarşamba 18:17 tarihinde eklendi.

 

Yorgancılar, böyle bir üretim için her gün 2-3 saat elektrik kesintisinin yaşanacağını öne sürerek, nükleer enerjiyi savundu. Yorgancılar, "Nükleer enerji çok önemli. Bu yatırımın bir an evvel devreye alınması gerekiyor. Bu süreçte jeotermal, yenilenebilir enerji kaynakları da değerlendirilmeli" dedi.
 
Maden Kanunu'nda yapılacak değişiklikler, EBSO'daki toplantıda tartışıldı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 4 milyar dolarlık ihracatın sektöre yakışmadığını söyledi. Maden sektörünün şu anda 25-30 milyar dolarlık ihracat yapabilecek kapasiteye sahip olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, "Elektrikten ÖTV kalksa sektörde ihracat artar.

Enerji için açıklanan teşviklerde yenilebilir enerjiye destek açıklanmıyor. Farklı düşünceler var. Nükleer enerji gibi. Şunu unutmayalım 500 milyar dolarlık ihracat kapasitemiz zaman içinde olacak. Bilgimiz ve teknolojimiz var. Çünkü 10 yıl önce Türkiye'nin 40 milyar dolar olan ihracatı şu anda 152 milyar dolar. Bunu da özel sektör yaptı. Biz sanayiciler olarak teşvik ve destek istemiyoruz. Tek istediğimiz rakiplerimizle eşit şartlarda rekabet edecek şartların sağlanması" diye konuştu.
 
CARİ AÇIĞIN İLACI MADENCİLİK
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım ise cari açığın en büyük ilacının madencilik sektörü olduğunu söyledi. Devlet tasarrufunda olan alanlardaki özel sektör yatırımlarının izinlerinin Başbakanlık genelgesine bağlanması ile hız kazandığını ve çözüme kavuşturulduğunu dile getiren Yıldırım, "Madencilik sektöründe belli dönemlerde hareketlenme oluyor.

Sektörde bir devinim yaşanıyor. Bunu da gelen taleplerden, rakamlardan, ihracat artışından ve yatırımcı sayısından anlıyoruz. Türkiye'de madencilik sektöründe yeni bir talep oluştu. Bunun iki nedeni olabilir. Diğer sektörlerde faaliyet gösteren yatırımcıların sektöre girmesi, ikincisi de cari açık meselesi. Cari açığın iyi bir şey olmadığı görülünce bunu kapatmak için en iyi sektörün madencilik olduğu anlaşıldı. Madencilik kendi malımız. Ancak bunu ham satarsak olmaz. İthal ettiğimiz ürünleri burada üretecek yapı oluşturmalıyız" dedi.
 
MADENCİLİKTE İDAM CEZASI DEVAM EDİYOR
 
EBSO Meclis Üyesi Hakan Ürün ise Türkiye'de idam cezasının kaldırıldığını, ancak madencilik sektöründe idam cezasının devam ettiğini söyledi. Madencilik sektöründe ciddi ve uzun vadeli yatırımlar yapıldığını, dolayısıyla ruhsat güvencesi istediklerini belirten Ürün, "Şu anki mevzuatla her an boynumuzda ilmekle dolaşıyoruz.

Şu anda ruhsat izinleri 10-15 yıl aralığında. Ancak yatırımcıların kara geçebilmesi için 30-40 yıl süre verilmeli. Maden yatırımcısı 3 yıl içerisinde kendi dışında gelişen nedenler dolayı izin alamazsa ruhsatı iptal ediliyor. Bir yatırımcı en az 250 bin-1 milyon TL yatırım yapıyor. Sektörde ruhsat güvencesi sağlanamadığı için yatırımcı riske girmek istemiyor. Madenciler bir bilinmezlik içine sürüklenmemeli. Yeni düzenlenecek Maden Kanunu sektörle birlikte hazırlanmalı" diye konuştu.

DHA