"Öcalan'ın yediğinden 2 porsiyon yedik"

İmralı'da ömür boyu hapis cezasını çeken terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'la görüşmeye giden 3 BDP'liden biri olan Altan Tan, Öcalan'la ilgili ilk izlenimlerini canlı yayında paylaştı.

Öcalanın yediğinden 2 porsiyon yedik
26 Şubat 2013 Salı 10:15 tarihinde eklendi.

 

İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan'la görüşen heyette bulunan isimlerden Pervin Buldan görüşmeyle ilgili ilginç detayları paylaştı. Buldan, İmralı'daki görüşme odasına girdiklerinde Öcalan ve iki MİT görevlisinin sohbet ettiğini açıkladı.
 
İMRALI Adası’nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın cumartesi günü BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan ile birlikte Abdullah Öcalan ile görüşen BDP Grup Başkan vekili Pervin Buldan’a kalem hediye ettiği ve "Saygı ve sevgilerimle Abdullah Öcalan" yazılı not verdiği belirtildi. Buldan, Öcalan’ın saç ve bıyıklarının beyazladığı halde kaşlarının siyah olduğunu, hafif göbek bağladığını anlatırken, "Gözleri dışında sağlık durumu oldukça iyi görünüyordu" dedi. Buldan, görüşmede Öcalan’ın Sırrı Süreya Önder’e, "Kendine dikkat et sen bize lazımsın" dediğini yazdı.
 
"İÇERİ GİRDİĞİMİZDE MİT'ÇİLERLE SOHBET EDİYORDU"
 
İmralı’da Öcalan ile görüşen BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, izlenimlerini Twitter’te paylaştı. Buldan, "Görüşme içeriğine girmeden İmralı izlenimlerimi paylaşmak istiyorum" diye yazdı. Buldak, 1.5 saatlik yolculuktan sonra İmralı Adası’na vardıklarını, burada kendilerini askeri bir yetkilinin karşıladığını, kendileri dışında görüşmeye katılacak olan 2 MİT yetkilisini beklemek zorunda kaldıklarını söyledi. Saat 14.00’te görüşme odasına geçtiklerini, Öcalan’ın görüşme odasında ayakta MİT’ten gelen yetkili ile sohbet ettiğini anlatan BDP’li Buldan şöyle devam etti:
 
"Bizimle tokalaştıktan sonra oturma düzeni alındı. Sağına Altan bey, soluna ben, karşısına Sırrı bey oturdu. Üzerinde gri kadife pantolon, gri fermuarlı bir hırka ve beyaz spor ayakkabı vardı. Saçları ve bıyıkları beyazlamış, kaşları siyah, hafif göbek bağlamış. Gözleri dışında sağlık durumu oldukça iyi görünüyordu. Yaklaşık 2 saat görüştük. Ayrılırken bana kalemini verdi ve elimdeki boş bir kağıda, ’Sevgi ve saygılarımla Abdullah Öcalan’ diye yazıp imzalayarak verdi. Görüşmenin içeriğini hassasiyet sebebiyle paylaşamam.Takipçilerimden özür dileyerek iyi akşamlar diliyorum."
 
Buldan, İmralı Adasına giderken hediye olarak Öcalan’a bir kalem götürdüğünü hatırlatan bir takipçisinin dünkü gazetelere yansıyan ve Öcalan’ın Sırrı Süreya Önder’e, "Kendine dikkat et sen bize lazımsın" deyip- demediğini sorması üzerine "Evet" yanıtını yazdı.
 
PKK’NIN REHİN TUTTUĞU KİŞİLER 10 GÜN İÇİNDE SERBEST BIRAKILABİLİR
ALTAN TAN GÖRÜŞMEYİ ANLATTI
 
CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programına katılan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İmralı görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tan İmralı Adası'na girişte güler yüzle karşılandıklarını ve üstlerinin aranmadığını açıkladı.
 
Türkiye’nin yeni dünya şartlarına göre kendisini konuşlandırması gerektiğini ifade eden Tan, "Türkiye Tanzimat döneminden bu yana 200 yıldır bir süreç yaşıyor. Türkiye, ya kendini bu yeni dünya şartlarına göre konuşlandıracak veya bunu yapamazsa büyük bir felaket olacak" diye konuştu.
 
İmralı’ya giden BDP’li heyet arasında bulunan BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı. İmralı adasında samimi karşılandıklarını ifade eden Tan, Abdullah Öcalan’la görüşmelerinde 3 BDP’li milletvekilin yanı sıra bir de devlet görevlisinin bulunduğunu söyledi. Öcalan’ın, dünyadaki gelişmeler çerçevesinde Türkiye’nin kendini yeniden konumlandırması gerektiğini söylediğini ifade eden Tan şöyle konuştu:
 
"Yeni bir dünya, yeni bir Ortadoğu kuruluyor. Türkiye eski paradigmasıyla devam edemez. Türkiye Tanzimat döneminden bu yana 200 yıldır bir süreç yaşıyor. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki, Türkiye ya kendini bu yeni dünya şartlarına göre konuşlandıracak veya bunu yapamazsa büyük bir felaket olacak."
 
Yeni süreçte yeni anayasanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Tan, "Yeni Türkiye ancak böyle inşa edilebilecek. Türkiye öyle bir noktaya geldiki artık, bu sorununu ya çözecek, ya çözecek. ‘Olmazsa felaket olur’ dediği, herkes için olur. Ortadoğu’da sorunlarını çözemeyen ülkeler ne hale geldi gördük. Sorunların çözümü noktasında bir kararlılık var. Kendine güven var, olayı anlama var. Burada söylediği şu, ‘Sorunlarımızı çözmenin yolu, burayı demokratik bir ülke haline getirmek’ diyor. Birlikte yaşanacaksa, beraber barış içinde bir ülke olacaksak, bütün demokratik ülkelerin kabul ettiği normlar var; Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, ana dilde eğitim, hak ve özgürlüklere kadar, dünyanın kabul ettiği normlar var" diye konuştu.
 
Altan Tan, Öcalan’ın bu taleplerin toplumu tahrik etmeden uygun bir dille anlatılması gerektiği konusuna dikkat çektiğini dile getirdi.
 
ÖCALAN’DAN GELECEK MEKTUP 
 
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bugün yaptığı konuşmada, Öcalan’dan gelecek mektupla ilgili olarak sözleri hatırlatılan Tan, "Sayın Öcalan, bütün bu konuştuklarımız ve daha ötesi düşündüklerini, planladıklarını ifade eden, 3 konuyu içeren 1 mektup gönderecek. Birinci başlık genel bir değerlendirme, ikinci başlık yol haritası, üçüncü başlıkta demokratik ilkeler..." dedi. 
 
Altan Tan, mektubun, Kandil, Avrupa ve BDP’ye iletileceğini ve sonraki görüşmede gelecek tepkilere göre Öcalan’ın değerlendirme yapacağını dile getirdi.
 
"ÜSTÜMÜZ ARANMADI"
 
İmralı'da yaşadıklarıyla ilgili de bilgi veren Tan adaya gelişlerinde güler yüzle karşılandıklarını ve üstlerinin aranmadığını söyledi. Öcalan ile yaptıkları görüşmede çevredeki tellerin dikkatini çektiğini belirten Tan " sanırım o tellerde elektrik vardı" dedi.

DHA