"Olay, adi vaka gibi gösterilmek isteniyor"

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 günü 52 kişinin öldüğü, 155 vatandaşın yaralandığı iki ayrı bombalı saldırının 2'si Suriye uyruklu, 15 'i tutuklu, 11’i tutuksuz, 7’si firarı toplam 33 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması tamamlandı.

Olay, adi vaka gibi gösterilmek isteniyor
10 Şubat 2014 Pazartesi 18:48 tarihinde eklendi, 1.748 kez okundu.

Adana Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu maddesiyle görevli Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 15 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Reyhanlı'daki patlamada 17 yaşındaki Oğulcan Tuna'nın babası Ahmet Tuna, “İddianameden hiç hoşnut değilim. Olayı basitleşmeye gidiyorlar. Sanki adi vaka gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu konuda tedirginim." dedi.

“Mala zarar verme, kamu malına zarar verme, kasten yaralama, tasarlayarak ve patlayıcı madde kullanarak öldürme, tasarlayarak ve patlayıcı madde kullanarak öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma, silahlı terör örgütüne üye olma, suçluyu kayırma” iddiasıyla haklarında dava açılan sanıklardan 17’i hakkında 53'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 3 bin 597'şer yıl; 16 kişi sanık için ise 15'er yıl hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanıklar Ferdi Gazel, Fikret Nazik, Nasır Eskiocak, İlhan Küçükdüveyki, Ali Düzel, Mehmet Genç, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Hacel Sat, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Yıldıray Çetin, Ahmet Mansuroğlu ve Süleyman Evet'in ile (başka suçtan tutuklu) Mahmut Alper Özgür’ün tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, firari sanıklar Mihraç Ural, Yusuf Nazik, Ercan Bayat, Temir Dükancı, Muhammed Dib Koralı, Cengiz Sertel, Omar Alkhatip ve Ayhan Hamurcu hakkındaki yakalama emrinin devamına hükmetti.

Ayrıca bu duruşmada konuşmayan tutuklu sanıklar Nasır Eskiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir ve Ahmet Mansur’un gelecek duruşmada savunmalarının alınmasına karar verildi. Mahkeme, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak, Reyhanlı’daki patlamayla ilgili ihmali olan her hangi bir kolluk görevlisi hakkında adli ve idari soruşturma olup olmadığını sordu. Mahkeme, ertelendi.

Patlamada hayatını kaybeden 17 yaşındaki Oğulcan Tuna'nın babası Ahmet Tuna, adliye binası önünde yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “İddianameden hiç hoşnut değilim. Olayı basitleşmeye gidiyorlar. Sanki adi vaka gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu konuda tedirginim.

Yakalananların hepsi katildir. Ama dava bu kadar basit olmamalı. Özellikle savunma avukatlarının söylemleri beni rahatsız etti. ‘Yok, çorba içmiş, pikniğe gidilmiş, kaçakçıymış…’ En büyük terörist, kaçakçılık. Kaçakçı her şeyi getiriyor. Bombada, mazot, silah; her şeyi getiriyor. (Sanıkların) hepsinin ağzına bir şeyler verilmiş.

Hepsini suçsuz olarak gösteriyorlar. Avukatlar, Türkiye’nin en büyük patlamasını kaçakçılık olayına çevirmeye çalıştılar. Öyle bir saçmalık olur mu? Mutlaka adelet yerini bulmalı. Devletimiz ucu kime dokunursa dokunsun, sonuna kadar davanın üzerine gitsinler.”

Oğulcan'ın annesi Fatma Tuna da “İçerdekilerin hepsi katildir. ‘Biri çorbaya içmeye gitmiş, biri kulübede bekliyor, biri anahtar götürmüş…’ Her biri (olayı) bir yere saptırıyor. Bunların en büyük cezayı çekmelerini istiyorum. O diyor ‘ben bombayı patlatmadım, bu diyor ben patlatmadım’ O zaman kim patlatmış, çıkarsınlar ortaya.” şeklinde konuştu.


CİHAN