Olimpos'ta kazı çalışmaları başladı

Anadolu Üniversitesi tarafından 2006 yılında başlatılan kazı çalışmaları kapsamında Olimpos Antik Kentinde bu yıl başlanan kazı çalışmalarının yıl sonuna kadar süreceği bildirildi.

Olimposta kazı çalışmaları başladı
01 Ağustos 2012 Çarşamba 16:41 tarihinde eklendi, 1.366 kez okundu.

 

Olimpos Antik Kenti kazılarının bu yılki bölümü Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya İl Özel İdaresi ve Kumluca Kaymakamlığı'nın destekleriyle yürütülüyor. Yaklaşık 40 kişinin yer aldığı kazı ekibi, çalışmalarını yıl sonuna kadar sürdürecek. 
     
Olimpos Kazı Heyeti Başkanı Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedia Yelda Uçkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarında Anadolu Üniversitesi akademisyenlerinin yanı sıra Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığını söyledi. 
   
Bu yılki kazı çalışmalarının yıl sonuna kadar süreceğini belirten Uçkan, ''Kazı çalışmalarını antik kentin içinde eş zamanlı olarak farklı alanlarda yürütüyoruz. Kazı süresince antik kentin çevre düzenlemesi, konservasyon ve restorasyon projeleri gerçekleştirilecek'' dedi. 
   
 Olimpos Antik Kenti'nin Roma ve erken Hristiyanlık çağı ya da erken Bizans dönemi ile Anadolu için özgün bir örnek olduğunu dile getiren Uçkan, ''Bizim çalışmalarımız kenti bütüncül olarak algılamaya yönelikti. Kazı çalışmalarımızda daha çok kent dokusunun ortaya çıkartılması ve anlaşılması için çalışıyoruz. Bu anlamda kent içinde farklı alanlarda çalışmalar yaptık, cadde ve sokakları ortaya çıkartarak, taş ve bitki temizliğini gerçekleştirdik'' diye konuştu. 
     
Uçkan, kazı çalışması yürütülen alanlarda açığa çıkan yapıların korunmasına yönelikte çalışmalar yaptıklarını anlatarak, şunları söyledi: 
     
''Gelecek yıldan itibaren de antik kentte orijinal zemine inecek şekilde kazı çalışmaları yapacağız. Olimpos Antik Kenti oluştuğu tarihten bu yana kadar gelen olgularından anlaşıldığına göre, erken Bizans dönemi kent dokusunun bu kadar net algılandığı ender yapılardan. Bundan dolayı bu antik kenti ayrıca önemsiyoruz.''