Oruçlunun cankurtaranı: Ayran

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emin Yılmaz, Ramazan ayında tuz kontrolünün çok önemli olduğunu belirterek, bol miktarda ayran tüketmenin oldukça yararlı olduğunu dile getirdi.

03 Eylül 2009 Perşembe 16:55 tarihinde eklendi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emin Yılmaz, Ramazan ayında tuz kontrolünün çok önemli olduğunu belirterek, bol miktarda ayran tüketmenin oldukça yararlı olduğunu dile getirdi.

Ramazan ayının yaza denk gelmesi nedeniyle vücuttaki su ve tuz kaybının da büyük ölçüde azaldığına dikkat çeken Yılmaz, dengeli ve yeterli beslenmenin de önemine değindi. Yılmaz, oruç tutan vatandaşların sahur ve iftarlarda beslenmelerine dikkat ettikleri sürece bedenen bir rahatsızlık yaşamayacaklarını dile getirdi. Sahurda ağır yemekten kaçınılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Sahurda genellikle hafif kahvaltıları, süt ve süt ürünleri tüketimini öneriyoruz. Su, soda, ayran, meyve suyu gibi sıvıların tüketimi de önemli. Fazla kafein önermiyorum. Tüm gün gıda alınmayacağı için tokluğun sağlanması açısından tahıllı gıdalar tüketilebilir. Kuru meyve, kuruyemiş gibi gıdalarda önerilebilir. Gün boyunca sıvı tüketimi yapılamayacağından, kabızlığı önlemek adına lifli gıdaların tüketilmesini de öneriyorum" dedi.

İftarda ilk anda çok fazla su içmenin doğru olmadığına değinen Yılmaz, çorba ve arkasından hafif bir sebze yemeğinin iftar mönüsü için ideal olduğunu kaydetti. Yılmaz, "İftarda da mümkün olduğunca yavaş tempolu yenilmeli. Sıcakların ardından ana yemeğe geçmeden bir süre beklenmesi daha da doğru olur. Ramazanda ağır, ağdalı tatlıları da çok önermiyoruz. Mümkün olduğunca sütlü tatlılar tercih edilmeli. Ayrıca tatlıyı da yemekten 1 saat sonra yemek daha doğru olur. Tüm gün susuz kalan vücudun su ihtiyacını karşılamak için ise, su, soda, ayran, meyve suyu, komposto tüketilebilir. Kola, kahve gibi asitli ve kafeinli sıvılar önerilenler arasında yer almıyor" şeklinde konuştu.

Yılmaz, Ramazan aylarında tüketilecek gıdaların, özellikle etli yemeklerin ise ızgara, haşlama, fırında gibi pişirme seçenekleri ile tüketilmesi gerektiğini, kızartma gibi türlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Yılmaz, balık ve tavuk etinin aralıklarla tüketilmesi gerektiğine değinirken, haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini vurguladı.

TUZ KONTROLÜNE DİKKAT

Ramazanın sıcak yaz günlerine denk geldiği bu yıl, su ve tuz kaybının daha da fazla olacağına dikkat çeken Yılmaz, oruç tutanların tuz kontrolüne büyük önem vermesi gerektiğini söyledi. bu kontrolü sağlamak için yemeklerin bir parça daha tuzlu pişirilebileceğini söyleyen Yılmaz, asıl cankurtaranın ayran olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bizim de mutfak kültürümüzde ayrı bir yeri olan ayran, sıcak yaz günlerine denk gelen bu Ramazan ayında bol miktarda tüketilmeli. Hafif tuzlu, ince bir ayran, gün boyu kaybedilen tuz ve suyu en iyi şekilde kontrol edecektir" dedi.