Özal’ın sırrını bu cihaz çözecek

Özal’ın şüpheli ölümünü araştırmak üzere Adli Tıp Kurumu’na yurt dışından gelişmiş bir toksik araştırma ve analiz cihazı getirildi.

Özalın sırrını bu cihaz çözecek
17 Ekim 2012 Çarşamba 08:58 tarihinde eklendi.

360 bin dolarlık cihazın veri tabanında 960 bin toksik ve kimyasal madde var. Yani neredeyse yeryüzündeki tüm zehirler!


 
Adli Tıp Kurumu, merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın şüpheli ölümünü araştırmak için Kimya İhtisas Dairesi’ne bağlı toksikoloji laboratuvarlarındaki cihazları son teknolojiyle yeniledi. Yeni satın alınan cihazlardan birinin sayesinde de Özal’ın ölümündeki esrar perdesi aralanacak.
 
‘Hassas otopsi’
 
Adli Tıp dünyasında bu cihaz “hassas otopsi cihazı” olarak da biliniyor. Ayrıca bağlı olduğu ‘toksik madde bilgi bankası’ sayesinde dünyada yüzlerce yıldır var olan tüm zehirlerin bilgi ve analizleri de yer alıyor. Cihazın kütüphanesinde 960 bin kimyasal maddenin tanımı var buna göre analizini aldığı maddeyi kütüphanede eşleştiriyor. “LC-MS/MS” (High Performance Liquid Chromatography) yani ‘Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotagrafisi’ cihazı, biyokimyada bir karşımdaki molekülleri ayırma, o karışımın bileşen yüzdelerini ortaya koyarak incelenen maddenin kimliğini belirtme ya da safsızlığını derecelendiriyor.
 
‘Bir haftada çıkar’
 
Bu cihazların en ileri modelleri 360 bin dolara satılıyor. ‘Agilent 6460’ model cihaz, mikrogramın 1 milyonda birine bakabiliyor. Uzmanlar bir insanın böbreğinden alınan parça ile yapılan analizden her türlü kimyasal maddeye ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor. Amerika’dan bu cihazın eğitimini verecek bir uzmanın geldiği de iddia edildi. Adli Tıp uzmanları toksikoloji sonucunun, sistem çalışmaya başladıktan bir hafta içinde ortaya çıkacağını bilgisini veriyor.
 
Nasıl çalışacak?
 
Özal’ın naaşından alınan örnekler (organlardan ya da kemiklerden) kimya laboratuvarlarında analiz edilecek ve özütleri alınacak. Bu özütler kimyasal olarak ayrıştırılacak ve tek tek analiz edilecek. Analizler bilgi bankasındaki toksik verilerle karşılaştırılacak ve eğer Özal zehirlenme sonucu öldüyse hangi zehirin bu ölüme yol açtığı ortaya çıkacak.

Vatan Gazetesi