"Paket olumlu karşılandı"

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi’nin Türkiye ve Brüksel’de olumlu karşılandığını söyledi.

Paket olumlu karşılandı
02 Ekim 2013 Çarşamba 18:35 tarihinde eklendi.

Joost Lagendijk, Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansa katıldı. Avrupa Birliği (AB) sürecini değerlendiren Joost Lagendijk, reformlar ve müzakerelere değindi.

AB’nin, Türkiye için 35 başlıktan sadece 18’ini müzakereye açtığını hatırlatan Lagendijk, 3-4 başlığın daha açılmış olması durumunda daha iyi olacağını kaydetti. Kıbrıs gibi bazı başlıklarda sorun yaşandığına değinen Lagendijk, AB’nin, Türkiye’nin üyeliğiyle daha büyük bir siyasi ve coğrafi öneme sahip olacağının altını çizdi.

AB’nin, bu stratejik düşünceyi hala benimsemediğini belirten Lagendijk, “AB’de devam eden ekonomik krize bakınca AB’de Türkiye’nin büyük bir rol oynayacağını düşünmek yanlış olmazdı.” dedi.

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi’ne de değinen Lagendijk, bunun Brüksel’de olumlu karşılandığını söyledi. Lagendijk, pakette Kürt sorunu ve başörtüsü konusunda büyük adımlar atıldığını, eğitim alanında da olumlu gelişmelerin olduğunu ifade etti.

Türkiye açısından vize konusunda huzursuzluk olduğunu belirten Lagendijk, “En çok dile getirilen huzursuzluk Türkiye arasına vize konusu. AB’de bir ülkeyi ziyaret etmek istediğinizde, yeni bir ülkeye gitmek istediğimiz bu küçük düşürücü adımları da geçmeniz gerekiyor.

Müzakere sürecinde olan bir ülke için nasıl böyle bir şey yapılıyor bunu insanlar soruyor. Diğer ülkelere uygulanmazken Türkiye’ye uygulanması çifte standarttır.” dedi.


CİHAN