"PKK’nın silah bırakması çok uzak ihtimal"

Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü, Murat Karayılan’ın açıklamalarından PKK’nın silah bırakmayacağının anlaşıldığını söyledi.

PKKnın silah bırakması çok uzak ihtimal
25 Nisan 2013 Perşembe 20:34 tarihinde eklendi.

 

Karayılan’ın açıklamalarıyla yeni bir sürecin başladığını işaret eden Güçlü, “Üstelik Mustafa Karasu’nun Selahattin Demirtaş’ın, Murat Karayılan’ın açıklamaları yan yana getirildiğinde gelecekte de PKK’nın silah bırakmasının çok uzak bir ihtimal olduğuyla ilgili bir sonuca varabiliyoruz.” dedi.
 
Güçlü, terör örgütü PKK’nın bugün Kandil’de geri çekilmeyle ilgili yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Güçlü, PKK’nın Kandil’deki liderlerinden Murat Karayılan’ın daha önce açıklamalar yapan hükümetin ve Abdullah Öcalan’ın açıklamalarını dışlayan bir tarzda konuştuğunu vurguladı. 
 
Hükümetin ‘PKK kesinlikle silah bırakacak’ tarzında söylemleri olduğunu hatırlatan Güçlü, “Öcalan’da 21 Mart'ta yaptığı açıklamada PKK’nın silahlı mücadelesini son vermesi gerektiğini söylemişti. Dolayısıyla ‘demokratik siyaset dönemi başlamıştır’ diyordu. Bu demokratik siyaset döneminde PKK kendisini yeniden yapılandıracak tabiî ki talepleriyle ilgili de yeni demokratik siyasete uygun sonuçlar olacaktı.

Hükümetinde söylediği de oydu. Hükümet diyordu ki ‘PKK’lılar silahsız bir şekilde Kandil'e çekilecekler silahlarını da burada bırakacaklar. Ondan sonra da Kandil'de doğrudan bir silahlanma süreci başlayacaktır. Böylece bizim düşündüğümüz çözüm sürecinin başlangıcı olacaktır.’ diyordu. Kandil'e bakıldığı zaman bu açıklamaların dışında bir ilkesel olarak PKK silahlı mücadeleyi bırakmayacağını açıklamış oldu.” dedi. 
 
Mustafa Karasu, Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’in çeşitli zamanlarda yaptığı açıklamalarda Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması durumunda silahın bırakabileceklerini açıkladığını belirten Güçlü, “Oysa Karayılan Abdullah Öcalan’ın ‘ülkesel olarak biz silahlı mücadeleyi bıraktık’ tezine düşüncesine uygun olarak demokratik siyasete nasıl geçebilecekleriyle ilgili bir yapılanmayı ileri süreceklerdi. Onun için hükümetle yeni bir pazarlık süreci başlamış durumda. Oysa hükümet ‘hiçbir pazarlık yapacak durumda değiliz PKK ile’ diyordu.” diye konuştu. 
 
Karayılan açıklamalarına bakıldığı zaman ufukta PKK’nın silahı bırakmasının görünmediğini vurgulayan Güçlü, “Üstelik Karasu’nun açıklamaları, Demirtaş’ın, Karayılan’ın açıklamaları yan yana getirildiğinde gelecekte de PKK’nın silah bırakmasının çok uzak bir ihtimal olduğuyla ilgili bir sonuca varabiliyoruz. Onun için bu açıklamalardan sonra yeni bir tartışma başlamıştı.

Zaman içinde gerçekler anlaşılmaya başlanacak. Karayılan’ın yaptığı açıklamalarla Öcalan’ın yaptığı açıklama hükümetin bu zamana kadar yaptığı açıklamalar yan yana getirildiği zaman bazı çok ciddi acı gerçeklerle karşı karşıya kalınacak.

En önemli şey bence bölgece Irak’taki gelişmelere baktığımızda PKK’nın kendi silahlı güçlerini İran ve Irak ittifakı içinde yeniden konumlandırmaya çalışması olacak. Bu konumlama bir projenin sonucu olduğu Öcalan’ın 'geri çekilin' talebine karşı duramayacaklarını ama bugün oraya çekilmekle doğrusu bu üçlü ittifakın sağlanması Türkiye’nin nüfuzunu daraltabilir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN