Rekabet Kurulu kararları

Rekabet Kurulu, AEI Enerji Holding AŞ'nin yüzde 100 oranında hissesiyle bazı iştiraklerinin INTER RAO Turkey Enerji Holding AŞ tarafından devralınması işlemine izin verdi.

26 Aralık 2012 Çarşamba 21:16 tarihinde eklendi.

 

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan Kurul kararlarına göre, AEI Enerji Holding AŞ'nin yüzde 100 oranında hissesiyle bazı iştiraklerinin INTER RAO Turkey Enerji Holding AŞ tarafından devralınması işlemine izin verildi 
 
Kurul, Arkas Holding AŞ tarafından İzmir'de Peugeot, Opel, Chevrolet, Ford ve Renault Trucks otomotiv markalarının diğer yetkili servislerinin Ray Sigorta AŞ ile anlaşmasının zorla iptal ettirildiği iddiasıyla ilgili şikayeti reddetti. 
 
Aslan Kardeşler Akaryakıt Nakliyat Turizm Seyahat Ticaret Limited Şirketi ve Çağdaş Güven Yer Hizmetleri Turizm Seyahat Nak. Taş. İth. İhr. ve Ticaret Limited Şirketi'nin Çankırı-Ankara ve Çankırı-İstanbul güzergahlarında fiyat konusunda uyumlu eylem içinde bulundukları iddiasıyla ilgili şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına karar verildi. 
 
Mersin Limanı'ndan kara ve deniz yoluyla konteyner taşımacılığı yapan teşebbüslerin taşımacılık hizmet bedelini belirledikleri iddiasıyla ilgili Kurul, şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasını uygun gördü. 
 
Aksaray Birlik, Süha Turizm ve Yeşil Aksaray'ın anlaşmak suretiyle Konya-Aksaray güzergahında yolcu taşıma fiyatını 18 lira seviyesinde sabitledikleri iddiasıyla ilgili Kurul, şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına kararlaştırdı. 
 
BP Petrolleri AŞ ve Ortaklar Petrol İnşaat Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ arasındaki anlaşmanın 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'nin (2002/2 sayılı Tebliğ) 5(a) maddesinde düzenlenen istisna hükmünden yararlandığının tespiti, bunun mümkün olmaması halinde aynı anlaşmaya 10 yıl süreyle bireysel muafiyet tanınması talebi ve bahse konu anlaşmanın 2002/2 sayılı Tebliğ kapsamında 5 yıl süreyle grup muafiyetinden yararlanabileceği iddiasıyla ilgili Kurul, Tebliğ ile öngörülen 5 yıllık grup muafiyeti sınırına tabi olmadığına, BP Petrolleri AŞ lehine dosya konusu akaryakıt istasyonu üzerinde malikler Binali Şener ve Hakkı Şener tarafından tanınan 30.07.2007 tarihli ve 15 yıl 6 ay süreli intifa hakkının, 2002/2 sayılı Tebliğ kapsamında bir dikey anlaşma olarak değerlendirilemeyeceğine, bu nedenle aynı Tebliğ ile öngörülen sınırlamalara tabi olmadığına, muafiyet bildirimine konu dikey anlaşmaya ilişkin olarak Ortaklar Petrol İnşaat Gıda San. ve Tic. AŞ, Binali Şener ve Hakkı Şener tarafından yapılan şikayet başvurularının reddine karar verdi. 
 
Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Mad. Ticaret Sanayi AŞ'nin ve YKM Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama AŞ'nin kontrolünün Boyner Büyük Mağazacılık AŞ tarafından hisse devri yoluyla Lale Güven Tuğlu, Ali Fethi Ağralı, Kemal Tuğrul Ağralı, Fuat Turgay Ağralı, Nuşin Oral, Murat Emir Kunt ve Esin Taboğlu'ndan devralınması işlemine ilişkin Rekabet Kurulunun izni beklenmeden, taraflarca işlem gerçekleştirilmiş gibi hareket edildiği iddiasıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmadığına karar verildi. 
 
Kurul, Göltur'un Tefenni-Burdur güzergahında düşük bedelle yolcu taşımacılığı yaptığı iddiasıyla şikayetin reddine ve soruşturma açılmamasına karar verdi. 
 
Şanal Kırşehir ve Mermerler Seyahat'in Hacıbektaş-Ankara güzergahında, anlaşarak yolcu taşıma bedellerini artırdığı iddiasıyla ilgili şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına karar verildi. 
 
Bassae Holding BV tarafından Boyner Bireysel Ürünler Satış ve Pazarlama AŞ ile Bofis Turizm ve Ticaret AŞ'nin kontrollerinin devralınması işlemine izin verildi. 
 
Billerud AB'nin kontrolünün Investment AB Kinnevik tarafından devralınması işlemine izin verildi. 
 
ADS Elektronik Tıbbi Cihazlar İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin (ADS), ürodinami alanında kullanılan havalı kateterde T-DOC Company LLC'nin Türkiye münhasır distribütörü olduğunu ileri sürerek, ürünlerin Türkiye'de yeniden satışını engellemeye yönelik davranışlarda bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u (4054 sayılı Kanun) ihlal edip etmediğinin tespitiyle ilgili Kurul, şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına karar verdi. 
 
Kurul, EADS Deutschland GmbH tarafından Carl Zeiss Optronics GmbH'nin yüzde 75,1 oranında hissesinin Carl Zeiss AG'den devralınması işlemine izin verdi. 
 
Rekabet Kurulunun 17.04.2008 tarihli 08-29/352-113 sayılı kararı ile Roche Müstahzarları Sanayi AŞ ile Sistem Sağlık Araç ve Gereçleri Ecza Deposu Ticaret Pazarlama Limited Şirketi arasında imzalanan ''Münhasır İhale Deposu Sözleşmesi''ne 5 yıl için tanınmış olan bireysel muafiyetin yenilenmesi talebiyle ilgili Kurul, anılan Tebliğ kapsamında grup muafiyetinden yararlanamayacağına, bununla birlikte bireysel muafiyet tanınmasına karar verdi. 
 
Mutlu Akü ve Malz. Sanayi AŞ'nin yüksek fiyat vermek suretiyle atık akümülatör fiyatlarını yükselttiği ve dolayısıyla yerli atık akümülatör geri kazanım firmalarının faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasıyla ilgili şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına karar verildi. 
 
Kurul, General Atlantic YS B.V.'nin, Yemek Sepeti Elektronik İletişim Tanıtım Pazarlama Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hisselerinin yüzde (-..)'nin devralması suretiyle söz konusu şirketin ortak girişime dönüştürülmesi işlemine izin verdi. 
 
Sütaş AŞ'nin (Sütaş), Bursa Mustafa Kemal Paşa, Karacabey ve Balıkesir Susurluk merkez ve köylerindeki müstahsilleri, Sütaş'tan yem temin etmemeleri halinde toplanan sütleri almayacağı yönünde tehdit etmek suretiyle hakim durumunu kötüye kullandığı iddiasıyla ilgili şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına karar verildi. 
 
S.S. 35 Nolu Hacıbektaş Minibüsçüler ve Taşıyıcılar Kooperatifi'nin valilikçe onaylanan fiyat tarifesinden daha düşük bedelle yolcu taşıyarak haksız rekabete yol açtığı iddiasıyla ilgili şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına karar verildi. 
 
Kurul, Türk Havayolları AO'nun İzmir-Erzurum hattında Anadolu Jet ile gerçekleştirdiği uçuşlarda, aktarmalı bilet fiyatlarını SunExpress'in fiyatlarının altına düşürmediği ve SunExpress'in fiyatlarına endekslediği iddiasıyla ilgili şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına karar verildi. 
 
Site yönetimi tarafından, site içerisine halihazırda satışı yapılan damacana su markası dışında su satışına izin verilmeyerek 4054 sayılı Kanun'un ihlal edildiği iddiasıyla ilgili şikayetin reddi ile soruşturma açılmamasına karar verildi. 
 
Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Ltd. Şti'nin, Microsoft Corporation ve Microsoft Ireland Operations Limited'in hakim durumunu kötüye kullandığı iddiasına ilişkin 03.05.2012 tarih ve 12-24/661-183 sayılı Kurul kararının incelenerek kaldırılması talebi reddetti