''Rulet Operasyonu'' davasında karar

'Rulet Operasyonu'' davasına ilişkin kararını açıklayan mahkeme, Yaşar Öz'ün, ''suç örgütü kurmak, yönetmek, tehdit, yağma ve adam yaralama'' gibi suçlardan toplam 56 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

07 Aralık 2012 Cuma 19:56 tarihinde eklendi.

 

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Yaşar Öz, Abdulcabbar Kibaroğlu ve Murat Öztürk ile tutuksuz sanık Turgut Özyıldırım katıldı.
 
Davaya ilişkin kararın açıklanacağı belirtilerek, son sözleri sorulan sanıklardan Yaşar Öz, eski savunmalarını tekrar ettiğini kaydederek, ''Kararınızı verirken, daha önce verdiğim ve dosyada da yer alan 130 sayfalık ifadelerim ve çok önemli delil niteliğindeki yazılı belgelerin de dikkate alınmasını talep ediyorum. İddia edilen suçları işlemedim. 5,5 yıl boyunca kendimi ifade etmeye çalıştım ancak ne kadar ifade edebildim bilmiyorum. Ama inanın bu iddia edilen suçları işlemedim'' dedi. 
     
Mahkemenin kararı
     
Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, örgüt lideri olarak yargılanan tutuklu sanık Yaşar Öz'ün, ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek'' suçundan 2 yıl 1 ay, 4 kez ''yağmaya teşebbüs etmek'' suçundan 7 yıl 5 ay, 8 kez ''tehdit'' suçundan 13 yıl 3 ay, 3 kez ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçundan 10 yıl, 4 kez ''yaralama'' suçundan 1 yıl 1 ay 10 gün, 2 kez ''yağma'' suçundan 12 yıl 6 ay, ''silahla adam öldürmeye teşebbüs'' suçundan 7 yıl 6 ay, ''silahla yaralama'' suçundan 1 yıl 3 ay, ''1072 sayılı kanuna muhalefet'' suçundan 10 ay, ''ruhsatsız silah taşımak'' suçundan 10 ay ve ''kumar oynanması için yer ve imkan sağlama'' suçundan da 25 gün olmak üzere toplam 56 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.
 
Yaşar Öz'ün bazı tehdit suçlarından da beraat etmesini kararlaştıran heyet, cezaların niteliği ve miktarını göz önüne alarak bu sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
 
Sanıklardan manken Tuğba Özay'ın da ''müşteki sanık olan Akın Büyükoğlu'na karşı tehdit suçunu işlemek'' suçundan 1 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmasına hükmeden heyet, geçmişi, sabıkasız oluşu ve tekrar suç işlemeyeceği kanaati oluşmasını göz önüne alarak, sanık hakkında verilen cezanın hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasını, 5 yıl denetimli serbestlik koşuluyla kararlaştırdı.
 
Özay'ın, ''organize suç örgütüne yardım etmek'' suçundan, suçun sabit görülmemesi nedeniyle beraatine hükmeden heyet, Özay'ın eski sevgilisi müşteki sanık Abdulkadir Akın Büyükoğlu'nu da ''tehdit, yaralama, mala zarar verme ve hakaret'' suçlarından toplam 5 yıl 4 ay 5 gün hapis cezasına çarptırdı.
 
Sanık Büyükoğlu'nun geçmişi, sabıkasız oluşu ve tekrar suç işlemeyeceği kanaati oluşmasını göz önüne alan heyet, 5 yıl 4 ay 5 günlük hapis cezası hükmünün açıklanmasını, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.
 
Diğer 32 sanığı, benzer suçlardan 6 ay 7 gün ile 36 yıl 11 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptıran mahkeme heyeti, ''suç örgütüne yardım etmek'' ve ''suç örgütüne üye olmak'' suçundan, suçları sabit görülmediği gerekçesiyle 18 sanığın beraatini ve 1 sanığın dosyasının da ayrı bir esasa kaydedilmesini kararlaştırdı.