Rum okulu öğrenci bekliyor

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde bulunan özel Gökçeada Rum İlkokulu'nun (Aya Todori İlk Mektebi) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılmasına izin verildi. Öğrencisi bulunmayan köydeki okul, gelecek öğrencileri bekliyor.

Rum okulu öğrenci bekliyor
30 Mart 2013 Cumartesi 00:08 tarihinde eklendi, 1.110 kez okundu.

 

Gökçeada ilçesine bağlı Zeytinli köyünde Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ile 49 yıl sonra açılması için izin çıkan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nun karşı karşıya kaldığı öğrenci sıkıntısına Okul Kurucusu Anna Koçumal’dan ilginç bir yaklaşım geldi. Kendisi okumak için 6 yaşında Ada’dan İstanbul’a gitmek zorunda kaldığını anlatan Anna Koçumal, “Bu okulun açılması Rum gençlerini adaya döndürecek. Yunanistan’daki kriz bile bunun için büyük bir neden.” dedi.
 
Gökçeada ilçe merkezine 4 kilometre uzaklığındaki Zeytinli köyünde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucusunun isteği doğrultusunda kapatıldı. Geçen yıl Ağustos ayında Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı tarafından onarılan Rum Okulu’nun eğitim öğretime başlaması için 38 yıl sonra adaya yeniden dönüş yapan Anna Koçumal’ın yaptığı başvuru Milli Eğitim Bakanlığı’nca kabul görmüş ve 49 yıl aradan sonra Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nun açılmasına izin verilmişti. Ancak açılmasına izin çıkan ve müdüresi de belli olan okula öğrenci bulunamaması sıkıntıya yol açtı. 
 
Okulun açılmasına sevindiklerini belirten Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, bakanlığın izni ile okulun açıldığını hatırlattı. Atalay, okulun sit kurulundan alınan izin doğrultusunda onarıldığını söyledi. Okulun açılmasının her yönden çok önemli olduğunu belirten Atalay, Türkiye'nin büyük devlet olduğunu gösteren en önemli argümanlardan biri olduğunu aktardı. Atalay, şu anda bölgede öğrenci olmadığını hatırlatarak, okulun açılması için öğrenci beklediklerini sözlerine ekledi. 
 
"DIŞARIDA OKUDUM"
 
Bir sınıf dahi açılabilmesi için gerekli olan 12 öğrencinin bulunup bulunamayacağı merak konusu olurken, Okul Kurucusu Anna Koçumal’dan ümit dolu açıklamalar geldi. Koçumal, Gökçeada’da doğduğunu, ancak 6 yaşında Rumca öğrenmek için İstanbul’a okula gitmek zorunda kaldığını söyledi. 18 yaşına kadar İstanbul’da yaşadığını anlatan Koçumal, “Ardından Atina’ya giderek Fizik Tedavi eğitimi aldım ve çalışmaya başladım. 26 yıl Atina’da yaşadım. Geçen yıl Nisan ayında Gökçeada’ya geri dönüş yaptım. Okulun kurucusu görevini üstlendim. İlkbaharda okulun onarımı başladı ve yaz sonunda tamamlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yaptım. Müfettişler gelip kontrolleri yaptı. Neticeyi bekliyordum. Bakandan müjdeli haber geldi. Ben burada okula gidemedim. Ancak okulun açılmasına yardım ettim. Bu benim için büyük mutluluk.” dedi. 
 
RUM OKULUNDA TÜRKÇE VE RUMCA EĞİTİM
 
Okulun hem Türkçe hem de Rumca eğitim vereceğini belirten Koçumal, şunları söyledi: “Okulda, bir ana sınıfı, bir ve ikinci sınıflar için bir sınıf, üç ve dördüncü sınıflar için bir sınıf bulunuyor. Bir öğretmenler odası, bir müdür odası ve bir de lavabo bulunuyor. Öğretmenler atandı. Okul müdürü ailesi Zeytinli köyünde yaşayan Paraskevi Berber oldu. Müdür Yardımcısı Türk olacak. Rumca dersi için ve ana sınıfı için Yunanistan’dan bir öğretmen atanacak. Rumca ve Türkçe olarak eğitim verilecek.”
 
MÜDÜR RUM, YARDIMCISI TÜRK ÖĞRETMEN 
 
Zeytinli köyünde yaşayan ve okula müdür olarak Yorgi Berber ve Stella Berber’in kızları Paraskevi Berber atandı. Baba Yorgi Berber, “Ben ilkokulu bu okulda okudum. Hatta hocam beni müzik dersinden bırakmıştı ve bu okulda 6 yıl okumuştum. Çok seviyorum bu köyü. Fakat maalesef böyle olmasaydı daha iyi olurdu. İnsanlar birdir. Ayrım olmaması gerekir. Allah birdir. On tane Allah yoktur. Oldu, olan şeyleri geçtik. Şimdi hayırlı uğurlu olsun. Okulumuz açılıyor. İnşallah yakın zamanda talebeleri de bulacağız. Bu okulun eğitime başlayacak olması gençleri Gökçeada’ya döndürür. İleride ortaokul ve lise de olur inşallah. Burada yaşayan herkes bir araya yaşar. Türkiye Cumhuriyeti hükümetine çok teşekkür ediyoruz. Bize bu izni verdiği için. Tam 49 yıl sonra eğitim öğretim başlayacak. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı. 
 
Zeytinli köyünde yaşayan 65 yaşındaki Paraskevi Zelu da, “Okulun açılması iyi oldu. Ama çocuklar yok şimdi. Nerede bulacağız küçük çocukları, gitsinler okula. Belki gelirler, bilemiyorum. Biz zaten burada yaşıyoruz. Okulun yenilenmesi köyümüz için iyi oldu. Ben burada doğdum. Bu okula gittim. Yıllar önce büyüklerin düşüncesiyle, neden kapandı bilemiyorum.” dedi.

CİHAN