Sahte içki nasıl anlaşılır?

Yeni yıla girmemize kısa bir süre kala yılbaşı kutlamaları öncesi piyasaları ve vatandaşı sahte içki korkusu sardı.

Sahte içki nasıl anlaşılır?
21 Aralık 2011 Çarşamba 15:24 tarihinde eklendi.

 

Geçtiğimiz yaz 6 Rus rehberin hayatını kaybetmesinin ardından, piyasaya gerçek bandrollü sahte içkilerin de sokulduğunun ortaya çıkması kaygıları iki kat artırdı. 
 
Peki özellikle metil alkol oranı yüksek olduğu için ciddi sağlık problemlerine ve hatta ölümlere yol açan sahte içkileri vatandaş nasıl anlayabilir? 
 
Vatan'ın haberine göre piyasaya satılan sahte içkileri nasıl anlayabileceğimizi konunun uzmanları açıkladı. İşte o uyarılar...
 
‘Dökme içki tüketmeyin’
- Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman: ”Tüketiciler kayıtdışı noktalardan yani bayilerden alkollü ürün satın almamalı. Satın aldıkları noktanın alkollü içkilerin piyasa düzenlemelerinden sorumlu olan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından izinli olduğunu sorgulamalılar. Yine bir önlem olarak özellikle toplu tüketim noktalarında bulunan dökme içki tüketilmemeli ve orijinal ambalaj talep edilmeli. Dökme tüketim için ise ambalajın gözlerinin önünde açılmasını ve servisin hemen yapılmasını talep etmeliler. Halen yaşanan sıkıntılara bakılırsa, rakı, votka, viski gibi ürünlerde daha sık sahtecilik görülüyor. “
 
‘Bandrollü şişeyi görün’
 
- Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak: “Ne yazık ki gerçek bandrolü olan sahte içkiler de piyasada görüldü. Ama artık fiili ithalata göre bandrol veriliyor, yani fazladan bandrol verilmiyor. Vatandaşlar da yılbaşında alkol tüketeceği herhangi bir eğlence mekanına gittiklerinde, istediği içkinin sahte olup olmayacağını çıplak gözle renginden veya tadına bakarak anlayamaz. Bu nedenle eğlence yeri seçilirken çok iyi seçilmesi. Yeni yılda bir yere gidilecekse eğer güvenilir ve kaliteli bir eğlence mekanı seçilmeli. Tereddütte kalınırsa üzerinde bandrolü olan şişeyi isteyip yanlarında bardağa doldurtmak gerek. Marketten olsun veya eğlence yerinden olsun, sahte içkiden şüphelendikleri anda Alo 174’ü arasınlar. 7 gün 24 saat ihbar aldığımız anda gıda denetçilerimizi gönderiyoruz..“