Şakacı Pan bu sefer şakasını yapamadı

AFYONKARAHİSAR'ın Bolvadin İlçesi'nde jandarma operasyonunda dün ele geçirelen tarihi eserler arasında bulunan 1 metre 30 santimetre boyundakı Afrodit, Eros ve Şakacı Pan heykeli arkeoloji ve sanat tarihi ile uğraşanların dikkatini çekmişti.

Şakacı Pan bu sefer şakasını yapamadı
28 Şubat 2015 Cumartesi 12:46 tarihinde eklendi, 1.913 kez okundu.
Orjinali  Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi'nde  Helenistik dönem eserleri arasında bulunan 1 metre 30 santimetre uzunluğundaki yekpare mermer heykelin  dönem benzerinin bulunduğu sanılmıştı.
 
Jandarmanın yakalanan diğer parçalarla birlikte Afyon Arkeoloji müzesi'ne teslim ettiği heykelin bir gün sonra sıkma mermer tozundan imal edildiği  uzman arkeologlar tarafından tespit  edildi.
 
MAHKEMELER ARTIK REPLİKA HEYKELLERİ SAHİBİNE GERİ VERMİYOR
 
Orjinali Atina Ulusal Arkeoloji müzesinde bulunan Afrodit, Eros ve Pan heykeli için konuştuğumuz uzman  arkeolog Türkiye'de Reptica heykellerin çoğaldığını, hatta bazı firmaların bunları bahçe düzenlemeleri için yaptığını söyledi. Uzman Peplika heykellerin zaman zaman kötü amaçlı olarak kullandığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
 
"Yakalan heykel 1 metre 30 santimetre civarlarında. Bunları mermer tozundan yapan firmalar var ve bahçe düzenlemelerinde, süslemede kullanıyorlar. Fakat tarihi eser kaçakçılığı yapanlar bunları kendi amaçları için de kullanıyor. Heykel incelendi ve Jandarma'ya replika olduğu bilgisi verildi. Eskiden mahkemeler bu heykellerin sahiplerine geri verilmesine karar veriyordu. Bunlar heykeli alıp gidiyor yine aynı yönteme başvuruyordu. Antik görünümü verebilmek için eskitip sağını solunu bile kırıyorlar. Yeni  hukuki düzenlemeyle artık geri verilmiyor, müze envanterine kayıt yapılmadan depolara konuyor. Hatta her müzenin deposunda bunlardan bulmak mümkün. Bu heykelin orjinali çok kıymetlidir. Ben Afrodit ve Pan heykeli replikasını ilk defa görüyorum. Mermerin çıktığı Afyon'da Helenistik dönemde bir çok heykel okulu varmış. Bölge müzeleri böyle kıymetli eserlerle doludur. Jandarma ele geçirilen objeler ne olursa Müzeye getirmek zorunda, müzedeki uzman ekip gerçek olup olmadığına karar verir" dedi.
 
AFRODİT, EROS VE ŞAKACI PAN
 
Atina Arkeloji Müzesi'nde bulunan ve Helenistik dönemde yapılan Afrodit, Eros ve şakaları ile tanınan keçi ayaklı Pan heykeli  Mikonos yakınında Delos adasında 1904 yılında bulunmuştu. Çıplak tanrıca  Afrodit kendisine erotik tekliflerde bulunan  keçi ayaklı Pan'ı elindeki terlikle savuşturmaya çalışırken bu arada aşk tanrısı Eros yardımına gelir.

DHA