Şiddet tehlikesi ihbar edilebilecek

TBMM Adalet alt komisyonu, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı üzerinde bazı değişiklikler yaptı.

Şiddet tehlikesi ihbar edilebilecek
02 Mart 2012 Cuma 19:37 tarihinde eklendi, 1.134 kez okundu.

Alt komisyon, tasarı üzerindeki görüşmelerini tamamladı. Alt komisyonda, bazı maddeler üzerinde verilen önergeler doğrultusunda tasarı benimsendi. 
    
Buna göre, şiddete uğrayan kadınların korunması için alınacak önlemlere ilişkin usul ve esaslar, yeniden belirlendi. Anayasa ile Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve yürürlükteki tüm kanuni düzenlemeler esas alınacak. Şiddet mağdurlarına ilişkin verilecek destek ve hizmetlerin sunumunda, temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenecek. Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları, insan onuruna yakışır şekilde yerine getirilecek. Şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler, ayrımcılık olarak değerlendirilmeyecek. 
    
Tasarıda ''tanımlar'' bölümüne, ''ev içi şiddet'', ''kadına yönelik şiddet'', ''şiddet mağduru'', ''şiddet uygulayan'' gibi tanımlar da eklendi. 
    
Ev içi şiddet; ''şiddet mağduru ve şiddet uygulan ile aynı evi paylaşmasa da aile veya evde ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet'' olarak tanımlandı. 
     
-Şiddet mağduruna kreş desteği- 
     
Şiddet mağdurunun çalışma yaşamına katılımını desteklemek için çocuklarının kreş giderlerini devlet karşılayacak. 
    
Herkes, şiddet veya şiddet uygulama tehlikesinin varlığı halinde durumu, resmi makamlara veya mercilere ihbar edebilecek. İhbarı alan kamu görevlileri, ihbarları gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer önlemlere ilişkin yetkilileri haberdar etmekle yükümlü olacak. 
    
Tedbir kararları, en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek aile mahkemesinden, mülki amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilecek. 
    
Şiddete uğrayan kadınların barınma yerleri arasına sosyal tesislerin yanı sıra yurtlar ve benzeri yerler de eklendi. 
    
Kolluk görevleri, insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda eğitim alan uzman personel tarafından yerine getirilecek. 
    
Destek hizmetleri arasına meslek edinme kurslarına katılım da dahil edildi. 
    
Bakanlık, gerekli görmesi halinde kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik uygulanan şiddet veya şiddet uygulanması ihtimali dolayısıyla açılan idari, cezai, hukuki her türlü davaya katılabilecek.